Fişleme ifade özgürlüğüymüş!

Savcılık, O rapor hakkında takipsizlik kararı verdi

Fişleme ifade özgürlüğüymüş!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.08.2019 - 20:33

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yabancı basının Türkiye biriminde çalışan gazetecileri fişleyen bir rapora imza atan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmalar Vakfı (SETA) hakında yapılan suç duyurularına takipsizlik kararı verdi. Raporu hazırlayan üç SETA yetkilisinin ifadesinin alınmasına gerek duyulmadığı belirtilen kararda, şüphelilerin eylemlerinin düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.
SETA Vakfı, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı rapor yayımlamıştı. Yabancı basının Türkiye biriminde çalışan gazetecilerin hedef alındığı raporda gazetecilerin özgeçmişlerinin yanında Twitter adresleri verilerek paylaştıkları tweet’ler “rapor” adı altında paylaşıldı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, SETA hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tahrik etme...
Dilekçede, raporu hazırlayanların “Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, suç işlemeye alenen tahrik etme” suçunu işlediği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsvcılığı’na bağlı Basın Savcılığı, yürüttüğü soruşturma kapsamında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bilinmeyen değil
25 Temmuz’da verilen kararda, raporun belirsiz sayıda kişiyi gazetecilere yönelik şiddette bulunmaya çağırma, belirsiz sayıda kişiyi kanunlara uymamaya veya bir suçu işlemeye davet etme olarak kabul edilebilecek ifadeler içermediği savunuldu.
Gazeteciler hakkındaki bilgilerin herkes tarafından bilinmeyen veya kolaylıkla ulaşılmayacak türde bilgiler olmaması ve bilgilerin kamuoyunda daha önce yer alan konulara ilişkin olması nedeniyle kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi suçunun oluşmayacağı ileri sürülen kararda, raporda huzur ve sükûnu bozmaya yönelik hukuka aykırı bir davranış bulunmadığı, bu nedenle suçlarının yasal unsurlarının oluşmadığı kaydedildi.
Kararda, “Şüphelilerin eylemlerinin düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle ifadesinin tespitine gerek duyulmadığı incelenen tüm soruşturma dosyası kapsamında anlaşılmaktadır” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler