Finli gazeteciden Erdoğan'a yanıt: Bana komik geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Birileri sizi özel olarak görevlendirmiş" şeklinde cevapladığı gazeteci Tom Kankkonen "Bir gazetecinin sorusunun ardından birileri tarafından görevlendirme aramak çok komik" sözleriyle değerlendirdi.

Finli gazeteciden Erdoğan'a yanıt: Bana komik geliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.11.2013 - 10:39

Bianet’e konuşan Finlandiya Gazeteciler Sendikası (UJF) Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Juha Rekola de böyle bir sorunun sorulmasının Türkiye hükümetinin basın ve ifade özgürlüğüne bakışını ifşa ettiğini söyledi.

1990'LAR DA BÖYLEYDİ

Kankonen, sorduğu sorunun bir gazetecilik faaliyeti olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de sürmekte olan bir tartışma var. Normal bir gazeteci de elbette bu konu ile ilgili soru soracaktır. Ancak bu sorunun birileri tarafından yönlendirilerek sorulduğunu düşünmek bana komik ama bir o kadar da üzücü ve paranoyakça geliyor. “Gazeteciler Koruma Komitesi (CPJ) ve diğer uluslararası basın örgütlerinin raporlarına göre Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumu vahim. Bazı Türk gazeteci arkadaşlarım baskı altında olduklarını söylüyorlar. Bu baskı yeni değil. Ben 1990’larda Türkiye’de Güneydoğu ’da çalıştım. O zamanlar Kürt sorunu ile ilgili haber yapan Reuters muhabiri Aliza Marcus’a dava açılmıştı. O günlerin geride kalmasını umuyoruz ancak o günlere geri dönülüyor olmasından korkuyorum."
Kankonen ayrıca hakkında Türkiye’ye girmesinin yasak olduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

BAKIŞI GÖSTERİYOR

UJF’den Rekole ise Avrupa ’da hiçbir siyasetçinin basın özgürlüğünü sorgulayamayacağını, Erdoğan’ın tutumunun Türkiye hükümetinin basın özgürlüğüne bakışını ifşa ettiğini söylüyor.
“Erdoğan’ın tepkisi bağımsız gazeteciliği, basın ve ifade özgürlüğünü tanımadığının ifadesi. Avrupa’da bir siyasetçi bir gazetecinin sorduğu soruyu cevaplamak zorundadır. Bu sorudan hoşlanmayabilir, sert cevaplar verebilir ama basın özgürlüğüne saygı duymak zorundadır.
“Finlandiya Gazeteciler Sendikası olarak uzun süredir Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini takip ediyoruz. Türkiye'nin halen dünyada en çok gazetecinin hapsedildiği ülke olduğunu biliyoruz. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) basın özgürlüğü listesinde ilk sırada yer alan ülke olara kendi hükümetimizi Türkiye’yi bu yönde adım atmaya zorlaması için çalışıyoruz.”

 

ERDOĞAN'A İSVEÇ'TEN SERT ELEŞTİRİ

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon