Finlandiya Başbakanı Sipila’nın gurur günü: İyi gazetecilere ihtiyacımız var
Basın özgürlüğünde birinciliği 5 yıldır kaptırmayan Finlandiya Başbakanı Sipila, şeffalığın ve açıklığın yolsuzluğu da önlediğini anımsattı. Dünyada yolsuzluğun en az olduğu ülkelerden birinin Finlandiya olduğunu anımsatan Sipila, bunun basın özgürlüğü ile bağlantısına işaret etti. Sipila, “Olgulara ve doğruluğa dayanan iyi gazeteciliğe ihtiyacımız var” dedi.
Dünya Basın Özgürlüğü günü, 5 yıldır bu madalyayı kaptırmayan Finlandiya’da özel bir konferans ile kutlanırken, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, iyi gazetecilere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Sipila, UNESCO ile birlikte düzenlen Dünya Basın Özgürlüğü programında şeffalığın ve açıklığın yolsuzluğu da önlediğini anımsattı. Dünyada yolsuzluğun en az olduğu ülkelerden birinin Finlandiya olduğunu anımsatan Sipila, bunun basın özgürlüğü ile bağlantısına işaret etti. Sipila, “Olgulara ve doğruluğa dayanan iyi gazeteciliğe ihtiyacımız var” dedi.
İsveç ile birlikte Basın Özgürlüğü Kanunun 250’nci yılını kutladıkları söyleyen Sipila, “Bu kanun özgür bilgi için ilk düzenlemeydi” dedi. Bu düzenlemenin siyasi sansürü kaldırdığını yönetenler için de eleştiri sürecinin başladığını anımsatan Sipila, kamuoyunun da resmi dökümanlara ulaşmasına bu yasa ile izin verildiğini anımsattı.
Konferansın temasının “Bilgiye ve temel özgürlüklere ulaşın” olduğunu anımsatan Sipila, “Bu sizin hakkınızdır” dedi.
İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve demokrasi arasında güçlü bir bağ bulunduğuna işaret eden Sipila şunları söyledi:
“İfade özgürlüğü demokratik toplumların kalbidir. İfade özgürlüğü; demokratik ve açık, şeffaf, adil, güvene dayalı çalışan toplum için önkoşuldur. Lütfen söylememe izin verin; şeffaflık ve ifade özgürlüğü, yolsuzlukla mücadele için en iyi yöntemlerdir. Finlandiya, dünyada yolsuzluğun en az olduğu ülkelerden biridir ve inanıyorum ki bu bizim toplumumuzdaki yüksek düzeyli basın özgürlüğü ile bağlantılıdır. İyi yönetim açıklık ve şeffaflık demektir ve vatandaşlar bunu talep etmeli. Bağımsız ve profosyonel medya vatandaşların, politikacıların ve kamu görevlilerinin de çıkarınadır. Olgulara ve doğruluğa dayanan iyi gazeteciliğe ihtiyacımız var.”
“Yanlış bilgiyi önlemenin yolu ...”
Hepimiz biliyoruz ki geleneksel ve sosyal medya bugün yanlış bilgi yaymak için de kullanılıyor. Bununla savaşmanın en iyi yolu; medya profosyonellerinin çalıştığı koşulların farklı ve bağımsız yüksek kaliteli iletişime ulaşmasıdır. Medya okuryazarlık becerilerini geliştirmek de önemlidir.
Finlandiya, son 5 yıldır Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından hazırlanan Dünya Basın Özgürlüğü indeksinde birinci oluyor, Bu indekse göre, Finlandiya'da basın özgürlüğü, bireysel hakların samimi kültürle desteklendiği güçlü yasal derneklere dayanıyor.
‘Açık toplum geleneği’
İnanıyoruz ki bu; uzun süreli açık toplum geleneğinin sonucu. Aynı zamanda kamusal bilgiye ulaşma, üst seviyede kaynak koruma, hızlı internet bağı kadar iyi eğitim kalitesi ve halk kütüphane ağı da medya kültürünü geliştiriyor. Ben eminim ki Finlandiya'nın uluslararası alanda üst düzeyde yer alması, kadınların toplumda öne çıkan rolü ve cinsiyet eşitliği ile bağlantılı.
‘Bilgi sizin hakkınız’
“Bayanlar, baylar... Bugünün teması ‘Bilgiye ve temel özgürlüklere ulaşın; Bu sizin hakkınızdır’ . Evet gerçekten de hakkınızdır. Bu hakları korumak ve geliştirmek için gazeteciler temel aktörlerdir.
Gelin birlikte 25. Dünya Basın Özgürlüğü gününü kutlayalım ve 1991’deki Windhoek Seminerini mirasını ve ruhunu geliştirelim. Bu medya çoğulculuğunda ve bağımsızlığında gerçek bir dönüm noktasıydı.
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!