Fezlekede kelime oyunu
AKP yöneticileri, 4 eski bakanla ilgili iddiaların yer aldığı bilgi notu içeren fezlekeleri, milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekeleriyle aynı seviyede göstermeye çalışıyor...
AKP yönetimi, 4 eski bakanla ilgili rüşvet almak, örgüt kurmak gibi ağır suçlamaların yer aldığı ve Adalet Bakanlığı’nda bekleyen dosyaları, milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekeleriyle aynı kefeye koyarak hafifletmeye çalışıyor. AKP yöneticilerinin, bakanlarla ilgili dosyaların Meclis’te bekleyen 1000’e yakın milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlık fezlekeleriyle birlikte değerlendirileceği yönündeki açıklamaları dikkat çekiyor. Oysa bakanların dosyaları, milletvekillerinin fezlekelerinden farklılık taşıyor. Milletvekillerinin fezlekeleri, Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda görüşülüyor. Bakanlarla ilgili ise anayasaya göre Yüce Divan’a sevk edilebilmeleri için Meclis soruşturma komisyonu kurulması gerekiyor. Hükümetin, söz konusu fezlekeleri seçim sonrasına kadar TBMM’ye sunmayacağı belirtiliyor.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında haklarında fezleke düzenlenen eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler,eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın dosyalarının ne zaman TBMM’ye geleceği ve nasıl bir işlem yapılacağı tartışma konusu oldu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç,gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine “Bakanlarla ilgili fezlekelerin Adalet Bakanlığı’na geldiğini bizzat Sayın Bozdağ söyledi. İncelemeleri yapıp gönderecekler. Oradaki fezleke sayısı bini aşmıştı, onlara eklenecekler. Komisyona gelip iş fiiliyata dökülürse dokunulmazlıkların kaldırılması ancak gündeme gelebilir. Ne yapılabileceğini Meclis’e geldikten sonra göreceğiz” açıklamasını yapmıştı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de, TBMM’ye milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili gelen 1000’e yakın fezleke olduğunu belirterek “Burada Ahmet’le ilgili ayrı Mehmet’le ilgili ayrı muamele olmaz. Bu bin tane fezleke oturulur, eğer gerçekten gönderilecekse değerlendirilir. Bakanlar da malum Yüce Divan’a gider. Milletvekili oldukları için dokunulmazlıkları var, farklı yerlerde yargılansalar bile. O bir kişiye mahsus muamele olmaz. Bütün o davalar birlikte düşünülür, gerekirse birlikte karar verilir” demişti.
Anayasa gereği bakanlarla ilgili dosyalar, milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinden farklılık taşıyor. Milletvekillerinin fezlekeleri, TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevk ediliyor. Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağına karma komisyonun raporuna göre TBMM Genel Kurulu’nca karar veriliyor. Bakanlarla ilgili fezlekeler ise TBMM’ye geldiği zaman milletvekillerinin bilgisine sunuluyor. Bakanlarla ilgili olarak anayasanın 100. maddesine göre 55 milletvekilinin imzasıyla soruşturma komisyonu kurulması önerilebiliyor. Soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge, TBMM Genel Kurulu’nda gizli oyla karara bağlanıyor. Komisyonun kurulması durumunda da Yüce Divan’a sevk kararı yine gizli oylamayla ve 276 milletvekilinin “evet” oyuyla verilebiliyor.
‘Gizli oy’ sıkıntısı
Meclis soruşturması için gizli oylama kriteri, AKP’yi düşündürüyor. Fezlekelerin Meclis’e gelmesi ve muhalefetin soruşturma komisyonu önergesi vermesi durumunda parti içinden firelere engel olunamayacağına dikkat çekiliyor. AKP’nin bu nedenle Meclis’e gelecek dosyalara, diğer dokunulmazlık fezlekeleri gibi işlem yaptırabileceği ve zamana yayma taktiği izleyebileceği dile getiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Akşener'in görevi kesinleşti' iddiası
- Sorular sızdı, sınavlar iptal edildi!
- 'Müjde'ler belli oldu!
- Karadeniz'de şiddetli deprem
- Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'a gözaltı!
- İmamoğlu'ndan flaş 'Akpolat' açıklaması
- Özel'den gözaltı sonrası ilk açıklama
- Bakandan asgari ücret ara zam mesajı!
- Köprü ve otoyol geçiş fiyatlarına zam!
- Tonlarca patates toplatılıp imha ediliyor