Fezleke ortada kaldı

Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderilmediği, TBMM’nin de Adalet Bakanlığı’na gönderilmediği gerekçesiyle iade ettiği fezleke ortada kaldı.

Fezleke ortada kaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.01.2014 - 22:01

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı fezlekenin TBMM Başkanlığı’ndan önce Adalet Bakanlığı tarafından da geri gönderildiği ortaya çıktı. TBMM Başkanlığı’nın, “Adalet Bakanlığı üzerinden gönderilmediği” gerekçesiyle iade ettiği fezlekeyi Adalet Bakanlığı da “doğrudan TBMM’ye gönderilmediği” gerekçesiyle geri gönderdi. Buna göre Adalet Bakanlığı ile TBMM Başkanlığı’nın “fezlekeyi iade etme gerekçeleri” birbiriyle çelişirken, Adalet Bakanlığı’nın bu gerekçesi diğer dört bakan hakkında bakanlıkta bekletilen fezlekelerin de iade edilmesine kılıf hazırladı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCDD İzmir Liman İşletme Müdürlüğü’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada, “yargı görevini etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında hazırlanan fezlekenin önce Adalet Bakanlığı’na gönderildiği belirlendi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Bozdağ hakkındaki fezlekeyi 32 klasörle birlikte 15 Ocak 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Adalet Bakanlığı da iade etti

Adalet Bakanlığı’nda bir hafta bekletilen fezleke ve ekli dosyaları 22 Ocak 2014 tarihinde savcılığa geri iade edildi. Adalet Bakanlığı’nın iade gerekçesinde bakanların Bakanlar Kurulu’nun genel siyaseti ya da bakanlık görevleri nedeniyle işledikleri suçların kovuşturulmasının ancak Meclis soruşturması yoluyla mümkün olacağına ilişkin anayasa ve İçtüzük hükümlerinin yanı sıra 2006 tarihli bakanlık genelgesi anımsatıldı. Gerekçede, görev suçu niteliğinde olmayan kişisel nitelikteki suçlamaların ise yasama dokunulmazlığı kapsamında kaldığı belirtildi.

Bakanlık: Aracısız TBMM’ye gönderilmeli

Fezlekenin iade gerekçesinde, Bozdağ’ın işlediği iddia edilen suçun Bakanlar Kurulu’nun genel siyaseti veya bakanlıkların görevleri nedeniyle işlendiğine ilişkin değerlendirmede bulunulması nedeniyle Bozdağ hakkındaki soruşturma dosyasının Adalet Bakanlığı aracı kılınmaksızın TBMM’ye gönderilmesi gerektiği ifade edildi. Gerekçede, bu kapsamda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilgili yazısı ve 32 klasörden oluşan eklerin iade edildiği bildirildi.

TBMM: Adalet Bakanlığı’na gönderilmeli

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine fezlekeyi 27 Ocak 2014 tarihinde doğrudan TBMM’ye gönderdi. Ancak TBMM Başkanlığı da 29 Ocak 2014 tarihinde Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gönderilen yazıların Adalet Bakanlığı üzerinden Başbakanlık vasıtasıyla Meclis Başkanlığı’na gönderilmesi gerektiği gerekçesiyle fezleke ve eklerini savcılığa iade etti. TBMM Başkanlığı’nın iade gerekçesinde bugüne kadar doğrudan başsavcılıklar tarafından TBMM’ye gönderilen fezleke ve yazıların TBMM Başkanlığı tarafından iade edildiği belirtildi.

4 fezlekeye de iade kılıfı

Önce Adalet Bakanlığı daha sonra TBMM Başkanlığı tarafından iade edilen fezleke böylece ortada kalmış oldu. Adelet Bakanlığı’nın iade gerekçesiyle TBMM Başkanlığı’nın iade gerekçesinin birbiriyle çelişmesi akılları karıştırdı. Adalet Bakanlığı’nın iade gerekçesi; yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında bir süredir bakanlıkta bekletilen fezlekelerin de iade edilmesinin kılıfı olarak yorumlandı.

‘Dosyalar ve suç ortada kalmış’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adelet Bakanlığı ile TBMM tarafından çelişkili gerekçelerle fezlekenin iade edilmesini, “Doğrudan doğruya danışıklı, muvazalı bir işlem... TBMM Başkanı ile Adalet Bakanı el ele vermiş, dosyalar ve suç ortada kalmış” diye değerlendirdi. Tezcan, “Kim, kime, neyi gönderecek? Birisi diyor ki ‘Adalet Bakanlğı ile gönder’, öbürü diyor ki ‘Meclis Başkanlığı ile gönder.’ Niyet belli. Niyet şu, zamana ihtiyaçları vardı. İzmir, İstanbul ve diğer yerlerdeki adliyelerde yapacakları operasyonlar için zamana ihtiyaçları vardı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon