Ferhat Tunç, AİHM'de Türkiye'yi mahkum ettirdi

Sanatçı Ferhat Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi mahkum ettirdi.

Ferhat Tunç, AİHM'de Türkiye'yi mahkum ettirdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2015 - 13:47

Mahkeme, 2003 yılında DEHAP’ın düzenlediği bir konserde konuştuğu için para cezasına çarptırılan Tunç’un adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği kararını verdi.

Strazburg’da faaliyet gösteren AİHM, Ferhat Tunç’un 2005 yılında yaptığı başvuru üzerine açılan davayı Türkiye aleyhinde sonuçlandırdı. Tunç, DEHAP tarafından kaymakanlığın izni ile düzenlenen ve şarkı söylediği konser sırasında konuştuğu için para cezasına çarptırılmıştı. Türk mahkemesi, iznin sadece konser için verildiğine, konuşmayı kapsamadığına hükmetti.

“TÜRKİYE NE ÖZGÜR NE DEMOKRATİK” DEMİŞTİ

AİHM’nin kararında Tunç’un konserde yaptığı konuşmanın “Türk hükümetine eleştiriyi yönelttiği, özellikle modern Türkiye’nin ne özgür ne demokratik olduğunu söylediğini, Kürt milliyetçi hareketlerini destekleyici ifadelerini kullandığı” belirtiliyor.

Tunç’un kendine verilen para cezasını temyiz ettiğini ve bir duruşmanın yapılmasını talep ettiği ancak bu talebinin reddedildiğine dikkat çeken AİHM, Tunç’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin adil yargılama ve ifade özgürlüğüne ilişkin maddelerinin ihlal edildiğini belirterek, Türkiye’nin manevi tazminatı olarak üç bin 250, mahkeme masrafları için ise bin euro ödemesine karar verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler