Fatih Erdoğan'dan yeni kitap
Fatih Erdoğan’ın yazıp resimlediği “Süpermöö Dünyayı Nasıl Kurtardı”da baş karakter bir inek. Metinde yer alan göktaşı, gökbilimi, konferans gibi sözcüklerin çocuğun hayal dünyasına dokunması, kurgunun yanısıra dil ve anlatımın ikliminden kaynaklanıyor. Yazarın dili, çocuk okurun sezgilerine, yüreğine kolayca ulaşıyor.
İnekleri sevin!
Dünyanın önemli çocuk edebiyatı ödüllerinden biri olan Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (A.L.M.A) 2018 için Türkiye’den Çocuk Vakfı ile Fatih Erdoğan, Kalem Ajans tarafından aday gösterildi. 2002’de 94 yaşında ölen yazar Astrid Lindgren’in adını taşıyan ödüle, Lindgren’in “anti terbiyeci” ruhuna uygun nitelikli çocuk-genç edebiyatı ürünleri veren yazarlar, çizerler ile çocukların, gençlerin okur-yazarlığına ciddi katkılarda bulunmuş kişi, kurum ve organizasyonlar aday gösterilebiliyor. Mustafa Ruhi Şirin’in başkanlığını yaptığı Çocuk Vakfı’nı, değerli yazarımız Fatih Erdoğan’ı yürekten destekliyor, ödülü ülkemize getirmelerini diliyorum.
Okul hayatı boyunca “inek öğrenci” diye nitelenmiş biri olarak “Süpermöö Dünyayı Nasıl Kurtardı?” adlı kitabı, yüreğimde bir başka yere koyduğumu başta söylemeliyim. Çok çalışkan insanlara “inek” denmesinden yola çıkarak kurgulanan başkarakter Süpermöö uslu ve çalışkan bir inek. Onun etiyle, sütüyle, yediği otla ilgimiz yok çünkü o, kitap okumayı çok seven bir Süpermöö. Dersleri dikkatle dinliyor, öğretmeninden aferin alıyor. Fakat arkadaşları öğretmenle aynı fikirde değil. “Nesi süper, bildiğin inek işte!” diyorlar ona. Okul servisinde de onunla pek konuşmuyorlar. Kitap okumaya bayılan inek, bilgisayar oyunlarını da seviyor, internet kullanıyor. Bir gün internette okuduğu bir haberle merakı tetiklenip araştırmalar yapmaya girişiyor. Haberde büyük bir göktaşının dünyanın yakınlarından geçeceği bilgisi var. Yoksa da göktaşı dünyaya çarpacak mı? Bu heyecanlı yolculukta hem Süpermöö’yü yakından tanıyor hem de sorunların nasıl çözülebileceği konusunda ipuçları alıyoruz.
MODERN ÇAĞ MASALI
Fatih Erdoğan’ın bu kitabını Goethe’nin söylediği “masal bilgeliktir” sözünü kanıtlayan bir modern çağ masalı olarak niteliyorum. Teknoloji ile kitapları birbirini destekleyen öğeler olarak sunma tutumu, mayalanan kurguyu çağdaş masala evirmiş.
Erdoğan, çocukların hayran olduğu bir masal anlatıcısı ve yazarı. Çözümü olanaksız gibi görünen bir olayı olağanüstü biçimde çözüveren Süpermöö karakteri aracılığı ile çağımız çocuğunun ilgi alanlarını farklı bir düzlemde ele alıyor.
Teknolojinin gücü ile kitabın gücünü birleştiren inek, hayatının zaferini yaşıyor. Çözümü tek başına değil de internetten oluşturduğu yazışma grubu aracılığı ile geliştirip, bir grup inekle beraber zaferi elde ediyor. Birlikte okuyup araştırmaları, çalışmaları, iş birliği yapmaları büyülü bir atmosfer içinde anlatılarak hayal ile gerçek arasında bir köprü oluşturuluyor.
Fatih Erdoğan yapıtlarını kuşbakışı gördüğümüzde ortak bir özellik dikkatimizi çeker. Erdoğan, somut olayları, sembolik hikâyelerle anlatmayı yeğler. Kitap ilgisini çekmezse çocuk onun üzerinde düşünmez bile. Düşünmesini sağlamanın yolu, önce ilgilenmesini sağlamaktan geçer. İlgilenmesi için onu Kafdağı’na uzanan merdivenin basamaklarına davet etmelidir. Süpermöö Dünyayı Nasıl Kurtardı, önce ilgi çekerek çocuklara kitabı sevdirip sonra da metin üzerinde düşünmeye çağırıyor.
GÖRSEL OKUMALAR
“İnekleri çok seven Utku”ya ithaf edilen bu kitabın baş karakterinin duyguları, resimler aracılığı ile verilmiş. Örneğin, internetteki tuhaf haberi okuduğu ânın resminde, ineği şaşkın ve meraklı görüyoruz. Metinde söylenmediği hâlde resim aracılığı ile kitap boyunca duygular resimlerle verilip görsel okumaya da olanak sağlanmış. Yazarının resimleri de çizmesinin, duygu aktarımı açısından kitaba katkısı olmuştur diye düşünüyorum.
İnek kütüphaneye gittiğinde orada bir yazarın imza günü de vardır. Bunu metinde okumayız ama resim aracılığı ile anlarız. Görsel zekâ insan beyninin ilk dili gibidir. Düşünülenin resimlerle anlatılması bu nedenle çocuk okurun çok hoşuna gidecek, yakaladığı bu ayrıntılar onu eğlendirecektir. İmza günü olan yazarın adı, komik fotoğrafı, okuru kıkırdatacak, orada yapılan muziplik, minik bir enerji yükselmesine yol açacaktır. Çocuk kitabından beklenen önemli özelliklerdir bunlar. Kitabın sert kapaklı çalışılması, baskı kalitesinin yüksekliği, çocukların hak ettiği düzeyde.
Metinde yer alan göktaşı, gökbilimi, konferans gibi sözcüklerin çocuğun hayal dünyasına dokunması, kurgunun yanısıra dil ve anlatımın ikliminden kaynaklanıyor. Yazarın dili, çocuk okurun sezgilerine, yüreğine kolayca ulaşıyor. Su gibi akıp giden dil, kurgunun dinamizmine de olumlu etki yapmış. Erdoğan, kitaplarında itici gücü salt dilden alan bir yazar değil ancak onun dilinin içtenliği, sıcaklığı metinlerin akılda kalıcılığına da yardımcı oluyor.
Ne zaman fırsat bulursanız hemen çocuk olun, Fatih Erdoğan kitaplarını etrafınıza alın. Neşe içinde okuyun. Tıpkı çocuklar gibi!
Süpermöö Dünyayı Nasıl Kurtardı? / Yazan ve Çizen: Fatih Erdoğan / Mavibulut Yayınları / 34 s. / 2017 / 5+
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti