Faiz de yetmezse paniği
Gelişen piyasa merkezlerinin arka arkaya adım atamasına karşın yapılanların yeterliliği konusunda endişeler sert satışlara neden oldu.
Gelişen piyasalarda panik havası yaşanıyor. Merkez bankalarının cesur adımlarına karşın bulaşıcılık korkusu öne çıkıyor. Merkez banklarınn attığı adımların da yeterli olmayabilecğei korkusu bütün gelişen piyasalara satış getiriyor.
Geçtiğimiz Mayıs ayında FED’in çıkış sinyali sonrasında gelişen piyasalarda arttan tedirginlik, iç çalkantılarında eklenmesi ile güven bunalımına dönüştü. Kurlarda yaşanan volatilitenin önüne geçebilmek için Merkez bankalarının adımları arka arkaya gelmeye başladı. Brezilya 6’ncı kez selic faizini artırarak 10.50 seviyesine çıkartırken sorunlu olarak görülen ülkeler içinde en yüksek faize sahip oldu.
Brezilya’dan sonra dün içeride TCMB piyasa beklentilerinin de üzerine çıkan bir adım ile 450 baz puanlık faiz artışına gitti ve faizleri yüzde 10 seviyesine taşıdı.
Brezilya’dan sonra dün içeride TCMB piyasa beklentilerinin de üzerine çıkan bir adım ile 450 baz puanlık faiz artışına gitti ve faizleri yüzde 10 seviyesine taşıdı.
Türkiye’den gelen bu cesur adımı sonrasında gözler Rusya’ya döndü. Ülkede faizler yüzde 8.25 seviyesinde tutulurken, Rus Merkez Bankası rublenin döviz sepeti karşısında hareket bandını genişleterek kuru korumana gitti. Faiz artışı karşısında duran ülkede dün Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeler takip etmek zorunda olmadığını, faiz artırmayacaklarını söyledi. Açıklamalar sonrasında Rus rublesi sepet bazında tarihin en yüksek kapanışını yaparken, son 5 yılın en düşük seviyesine geldi.
Gözlerin çevrilmiş olduğu bir diğer ülke olan Hindistan’da, yeni başkan Rajan ile birlikte proaktif politikalar izlenmeye başladı. Göreve gelir gelmez faiz arttıran Rajan, bu haftanın başında da sürpriz şekilde faiz artışına gitti. Ülkenin faizi yüzde 7.75 seviyesinden 8 seviyesine çekildi. Türkiye ile son dönemde yan yana bakılan Güney Afrika’da ise dün 50 baz puanlık artış ile faiz 5.50 seviyesine çekti.
Atılan bu adımlar sonrasında bakıldığında dün bu ülkelerin genelinde sert dalgalanma yaşandı. Güney Afrika’dan gelen faiz kararı sonrasında piyasaların artışı beğenmemesi ve piyasalarda artan belirsizlik ile satışlarda artış gözlendi. Piyasalar genelinde atılan adımların başarısının sorgulanması ve bulaşıcılık riskinin gündem taşınması ile kurlar dolar karşısında değer kaybetti.
TCMB’nin kararı sonrasından 2.16 seviyesine kadar düşen dolar/
TL Güney Afrika kararı sonrasında 2.31 seviyesine kadar yükseldi.
BİST kapanışında yüzde 0.15’lik kayıp ile 2.25 seviyelerinde dengelendi. Günlük bazda bakıldığında Güney Afrika randı faiz kararı sonrasında dolar karşısında yüzde 1.8’lik değer kaybı ile 11.24 seviyesine geldi. Brezilya reali gün sonunda yüzde 0.56’lık kayıp ile 2.43 seviyesine geldi. Hindistan Rupisi güçlü kalan kur olarak dikkat çekerken dolar karşısında yüzde 0.04’lük yükseliş ile 62.47’de dengelendi.
Yıl genelinden bakıldığında Brezilya’da real dolar karşısında yüzde 3.4 değer kaybı yaşarken,
TL yüzde 5 değer kaybı yaşadı. Rus
Rublesi yüzde 6.70 ile en çok değer kaybı yaşayan kurların başında yer alırken, Güney Afrika randında yüzde 1.50’lik değer kaybı kaydedildi.
Dün yaşanan sert hareketler sonrasında gelen yorumlar gelişen piyaslar için güvenin azaldığını ortaya koyuyor. CreditAgricole Adam Myers faizin yükselmesinin önemli olmadığını yatırımcının gelişen piyasalardan çıkmak isteğinde olduğuna dikkat çekti. (The Lira)
En Çok Okunan Haberler
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- Ölüm nedeni belli oldu
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- AKP ve CHP döneminin harcama raporu!
- MEB’ten skandal karar: Müdüre üstün başarı ödülü!
- Süper Lig'de yayın geliri dağılımı belli oldu!
- 'Vız gelir tırıs gider'
- 'O saraya, ben davaya’