Evlenmek zor iş

Yüksek kur ve enflasyon evlenecekleri de vurdu. Çeyizden düğün mekânına kadar tüm evlilik maliyeti bir yılda 30 bin TL arttı ve 100 bin lirayı aştı.

Evlenmek zor iş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.07.2019 - 19:46

Ev kurmanın ve düğün yapmanın maliyeti son 2 yılda yüzde 100 arttı. 2017’de 50 bin lira olan evlilik maliyeti, 2018’de 70 bin liraya ulaşırken, bu yıl 100 bin lirayı aştı.
Kur ve enflasyondaki yükselişin çeyiz ve düğün maliyetlerini de artırdığını söyleyen dügün.com Üst Yöneticisi (CEO) Emek Kırbıyık, şunları anlattı: “Fiyatlardaki yükselmenin nedeni hizmet alanındaki zamdan çok, ürün veya malzemelerin maliyetinin yükselmesinden kaynaklandı. Bu yüzden yalnızca son bir yılda çeyiz, düğün ve balayı harcamalarında 30 bin TL’lik bir artış yaşandı. Söz-nişan, bekârlığa veda ya da kına gecesi organizasyonu gibi düğün organizasyonu dışındaki ekstra harcamaları hesaba katmazsak, 2019’da bir çiftin evlenebilmesi için yaklaşık 100 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.”

 

YA KINA GECESİ YA BEKÂRLIĞA VEDA
Saç ve makyaj masrafının 400 TL, kına elbisesinin 700 lira, kına malzemeleri ve organizasyon tutarının 2 bin TL ve kına mekânının ise 3 bin TL masrafı olduğuna değinen Kırbıyık, “Çiftlerden bazıları düğün öncesi eğlenmek ve stres atmak için kına gecesi tercih ederken kimileri bekârlığa veda partisi düzenliyor. Bazı çiftler ise ikisini birden yapıyor. Biz birini düzenlediklerini farz edersek ve minimum harcamaları yaptıklarını düşünürsek yaklaşık 6 bin lira gibi bir tutar harcanacağını hesaplıyoruz” dedi.

 

Yemeksiz 7500 TL
Kırbıyık’ın aktardığına göre, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde düğün için en çok harcama mekâna yapılıyor. Kırbıyık ortalama bir semtte 300 kişilik düğün için maliyetleri şöyle sıraladı. 

Yemekli düğün: Minimum 15 bin TL
Yemeksiz salon kirası: Yaklaşık 7 bin 500 TL
Sosyal tesiste yemekli düğün: Minimum 20-25 bin TL.
Sosyal tesiste kokteyl: Şaklaşık 10-15 bin TL.
Tekne: Minimum 25 bin TL.
Kır düğünü: Minimum 25-30 bin TL.
Yemekli otel düğünü: En az 40 bin TL
Tarihi düğün mekânı: Minimum 70 bin TL.

ÇARŞI PAZAR EL YAKIYOR
Çarşı pazar gezerek incelediğimiz fiyatlar da ev kurmak için gerekli malzemelerin ateş pahası olduğunu ortaya koydu. Örneğin 12 kişilik yemek takımı, çatal kaşık bıçak seti, kahvaltı takımı ve tencerenin yer aldığı çeyiz paketleri 3 bin liradan başlayıp, 8 bin liraya kadar çıkıyor. Elektronik ve beyaz eşya tutarı ise 18 bin TL’yi aşıyor. Oturma grupları ve salon masrafları 15 bin 300 TL iken, mutfak harcamaları yaklaşık 11 bin TL. Buna 10 bin TL’yi aşan yatak odası, 960 TL’yi bulan hol/ antre ve diğer masraflar eklenince, ev düzmenin maliyeti 58 bin liraya ulaşıyor.

 

Düğün yapan azaldı
Her ürün ve hizmete üst üste gelen zamlar, çiftleri ya daha fazla fiyat araştırması yapıp daha uygun seçeneklere yönelmeye itiyor ya da düğün yapamamasına yol açıyor.

AG Davet&Müzik Organizasyon Firma Kurucusu Serap Candar, her yıl gençlerin sayısı artarken, yüksek fiyatlardan dolayı düğün yapanların sayısının azaldığını vurguladı. Candar’ın bu söylediğini TÜİK verileri de destekliyor. Evlenen çiftlerin sayısı 2017’de 569 bin 459 iken, 2018’de yüzde 2.9 azalarak 553 bin 202’ye geriledi. Boşananların sayısı da 2017’de 128 bin 411 iken, 2018’de yüzde 10.9 artarak 142 bin 448’e yükseldi.
31 yıldır bu sektörde olduğunu belirten Candar, “Yemekli düğün yerine nikâh ya da herkesin kendi masrafını ödeyeceği 30-40 kişilik yemekler tercih edilmeye başlandı. Yemekli düğünlerde domatesin dörtte biri bile sorun oluşturuyor. Çünkü kilosu 10 TL’ye kadar çıktı. Geçmişte hiç sorun oluşturmayan kalemler, bu yıl enflasyondan dolayı sorun. Tekel ürünlerindeki fiyat artışları da içkili yemeklerin fiyatını artırdı” diye konuştu. Maliyetlerinin son bir yılda yüzde 30 arttığını, ancak sundukları hizmetin fiyatını aynı oranda artıramadıklarını anlatan Miness Davet&Organizasyon Firma Sahibi İlknur Erzen ise, bütçesi yüksek olan çiftlerin dahi harcamalardan kıstığını söyledi. Bu eğilimin özellikle düğün mekânı ve balayı seçiminde kendini gösterdiğini aktaran sektör temsilcileri de “Gelinlik, alyans-takı, gelin ayakkabısı gibi nispeten daha düşük maliyetli ve özellikle gelinlerin stillerini belirleyen kategorilerde, fiyat hassasiyetinin biraz daha azaldığını söyleyebiliriz” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler