Ev kurmanın bedeli 50 bin TL’yi aştı

2016’da 594 bin çift evlendi, 12 milyar dolar harcadı. Çiftler, ortalama 50 bin lirayı bulan düğün ve ev kurma masrafları için borca sarılıyor.

Yayınlanma: 08.07.2017 - 19:05
Abone Ol google-news

Ekonomide yıllık ortalama 12 milyar dolarlık hacim oluşturan evlilik sektöründe, bir düğünde gelinlik, kuaför, fotoğraf çekimi, davetiye ve düğün mekanlarını kapsayan toplam 22 iş kolu para kazanıyor. İşin içerisine züccaciye, ev tekstili ve beyaz eşya alışverişi de girdiği zaman düğün için yapılan ortalama masraf 50 bin liraları bulmuş durumda. Masrafları bir anda karşılayamayan çoğu çift ise evlilik yolunda eş dost yardımının yanısıra banka kredisine başvurup borçlanmaya gidiyor. İstanbul’da yalnızca düğün organizasyonu için 25 bin liranın gözden çıkarılması gerektiğini belirten SK Organizasyon’dan Tuğba Yılmaz, her şey dahil edilerek hesaplandığında bu fiyatın 35- 40 bin liraya çıkabileceğini aktardı.

En az 20 bin TL

Düğün mekanı seçiminde bulunacak çiftlerin tercih yelpazesi ise çeşitli. Düğün salonlarında yapılan organizasyonlar Türkiye ortalamasında 10 bin liradan başlarken, son yıllarda gözde mekanlar arasına giren kır düğünleri fiyatı 20- 25 bin liraya kadar çıkabiliyor. Orta gelirli ailelerin yaptıkları harcamalara değinen Festival Event Sahibi Levent Ülcay, orduevlerinde yapılacak 400 kişilik bir düğünün 20 bin lira tutarında olduğunu söyledi. Erna Organizasyon’dan Esra Amcaoğulları ise “Otel düğünlerinin bedeli ortalama 100 bin lira ile 120 bin lira arasında değişiyor. En kötü otel kişi başı 120 TL’den fiyat açıyor” diye konuştu. Evlilik sektörünün içerisinde en fazla hacimi kaplayan iş kollarından biri ise yıllık 500 milyon dolara ulaşan gelinlik sektörü. Satılık gelinlik fiyatları 2 bin liradan başlayıp tercihe göre 5 bin liraya kadar çıkabilirken; fiyatları pahalı bulan çiftlerin yöneldiği bir diğer seçenek ise gelinlik kiralama. Burada da ortlama 1000 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

 

Zücaciye 2 bin liradan başlıyor

Düğün masraflarının yanında en çok harcamanın yapıldığı bir diğer alan ise zücaciye. Çiftlere çeyiz paketi kapsamında indirim uyguladıklarını aktaran Kardeşler Zücaciye İşletmecisi İbrahim Kaleli’ye göre kampanyalar dışında alışveriş yapacak çiftlerin tüm harcamalar için cebinden çıkacak minimum para 2 bin lirayı buluyor.

Toplu alışveriş daha hesaplı

Doğtaş Mobilya yetkilisi Selin Yakamoz, mobilyada fiyat aralığının 10 bin lira ile 25 bin lira arasında değiştiğini ifade ederken; beyaz eşyaların tek tek alınmasının daha masraflı olduğunu belirten Cemre Tüketim Malları İşletmecisi Ferhan Ayhan, “Toplu alınırsa fiyatlar daha uygun. Kapsamlı bir beyaz eşya alışverişinin 10 bin lirayı bulacağını söyleyebilirim” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler