Esad, tampon bölgeyle alay etti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD’ye atıfla “Efendileri izin vermezse tampon bölge adımı atamazlar” dedi.

Esad, tampon bölgeyle alay etti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.08.2015 - 22:38

Lübnan’dan yayın yapan, Hizbullah’ın El Menar kanalına konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan “Batı’nın kuklaları” diye söz ederken, Türkiye’nin tampon bölge girişimi için “Efendileri izin vermezse yapamazlar” dedi.

 

Önemsiz kuklalar

Türkiye’nin terörist grupları desteklediği suçlamasını tekrarlayan Esad, Halep’in kuzeyinde Afrin-Cerablus arasında tampon bölge kurma planı hakkında şöyle konuştu: “Erdoğan ve Davutoğlu önemsiz kuklalar. Suriye’deki önceki hayallerinin çökmesinin ardından, umutlarını Suriye sınırında tampon bölge kurma hayallerine bağladılar. Ancak efendileri bunu yapmalarını söylemezse bu yolda ilerleyemezler.” Erdoğan’ın “Müslüman Kardeşler sultanı” olmak istediğinden, başta Mısır ve Tunus’la ilgili büyük hayalleri olduğundan, ama bu hayallerin şu anki şartlarda çöktüğünden söz etti.

 

Hizbullah meşru

Esad, Hizbullah savaşçılarının Suriye ordusu safında savaşmasının “meşru” olduğunu söyledi: “Hizbullah ile teröristler arasındaki fark meşruiyet. Onları ülkeye kim çağırdı? Suriye devleti ile anlaşma yaptılar.

Suriye devleti de meşru bir devlettir. Diğer teröristler ise buraya halkı öldürmeye geldi.” Tahran ile dünya güçleri arasında varılan nükleer anlaşmanın İran’ın uluslararası alandaki rolünü artıracağını ve bunun Suriye’ye de fayda sağlayacağını vurgulayıp “İran’ın gücü, Suriye’nin gücü demektir. Suriye’nin zaferi de İran’ın zaferi sayılır. Aynı eksendeyiz. Direniş ekseninde” diye konuştu.

 

Rusya güvenilir

“Ruslara çok güveniyoruz” diyerek, Rusya’nın Suriye’ye desteğe devam ettirme duruşunun net olduğunu dile getiren Esad, ABD’nin dostlarını ve müttefiklerini “sattığını”, ancak Rusya’nın Sovyetler döneminden beri hiç böyle bir siyaset izlemediğini söyledi. “ABD ise yalnızca Suriye’de değil, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu müttefiklerinin kaosa gömülmesine ve zayıflamasına izin verdi. Ta ki çıkarlarına hizmet eden yeni bir durum ortaya çıkana kadar” dedi.

BM’nin Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’yı taraflı açıklamalar yapmakla eleştiren Esad, ABD’nin başını çektiği IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona karşı olmadığını, yine de teröre destek verenlerin terörle mücadelesinin anlamsız olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler