Eş dost ihale alsın diye
Son 11 yılda 8 fıkra olan yasa 19'a yükseldi ve tam 37 kez değiştirildi.
Aralık ayında başlayan ve yarım kalan yolsuzluk operasyonlarının ardından Kamu İhale Yasası’ndaki son 11 yıllık değişimleri inceleyen inşaat mühendisi ve avukat Ali Rıza Yücel, çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Yücel, yürürlüğe girdiğinde yalnızca 8 fıkra olan yasanın “İstisnalar” bölümünün 19’a yükseldiğini, son 11 yılda yasanın 37 kez değiştirildiğini dile getirdi. Yücel, “Kamu İhale Yasası’nı devre dışı bırakan düzenleme sayısının 60 civarında olduğunu tespit edebildim. Uygulamalarla keyfilik, rüşvet, yolsuzluk, eş dost akraba kayırmayı önlemek amacıyla kurulan barikatların çoğu kaldırıldı” dedi.
Yücel’in araştırmasına göre ihale yasası yürürlüğe girdiği 2003’te 2, 2004’te 3, 2005’te 2, 2007’de 5, 2008’de 4, 2009 ve 2010’da birer, 2012’de 4, 2013’te ise tam 7 kez değiştirildi. Bu değişikliklerle birçok ihale “İstisnalar” kapsamına alındı.
İstisnalar iki kat arttı
Yücel, yasa yürürlüğe girdiğinde istisnalar bölümünün 8 fıkradan oluştuğunu dile getirdi. Yücel, “Yani Kamu İhale Yasası’na tabi olmayan mal ve hizmet alımlarıdır bunlar. Ancak bilahare hem fıkra içerikleri genişletilmiş hem de yeni fıkralar eklenerek fıkra sayısı günümüzde 19’a çıkmıştır” dedi.
Yasa devre dışı
AKP’nin çıkardığı birçok yasayla ihale yasasının devre dışı bırakıldığını anlatan Yücel, Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki taşınmazların satılması, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenmesi ve Sağlık Bakanlığı’nın kamu özel işbirliğine ilişkin düzenlemenin bunlardan yalnızca birkaçı olduğunu kaydetti. Yücel, “Dünyanın en büyük sağlık kompleksi olarak ihale edilen Ankara Etlik Sağlık Kampusu, Türk-İtalyan ortaklığıyla üç yılda tamamlanacak, 2 milyar 400 milyon TL’ye mal edilecek. 25 yılda devletten 8 milyar lira kira alacak. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, petrol piyasasının düzenlenmesi de bu kapsamdadır. İhale yasasını devre dışı bırakan düzenlemelerin sayısı benim tespit edebildiğim kadarı ile 60 civarındadır” değerlendirmesini yaptı.
Bir de çerçeve anlaşmalar
“Çerçeve Anlaşmalar”ın da ihale yasasını devre dışı bırakan uygulamalardan olduğunu, başta yalnızca sağlıkta hizmet ve mal alımı getirilen düzenlemenin “yapım işleri” de eklenerek tüm kamuyu kapsayacak şekilde genişletildiğini belirten Yücel, şöyle konuştu: “Süresi 4 yıl ve bir istekli ile yapılabilir oluşu dikkate alındığında, yöntemin rekabet ve eşitlikten yoksun, istismara açık, idarenin işini dilediğine verebilme imkânına sahip olduğunu söylemek olanaklıdır.”
FATİH de kapsam dışı
Maddi boyutu 20 milyar TL olan ve okullarda tablet bilgisayar dağıtımını ve akıllı tahta kurulumunu içeren FATİH Projesi’nin de ihale yasası kapsamı dışına çıkarıldığını anımsatan Yücel, “Kaynakların verimli kullanılması ilkesi rafa kaldırılmıştır. Uluslararası standartlardan uzaklaşılmıştır. Yasada keyfilik, rüşvet, yolsuzluk, eş dost akraba kayırmayı önlemek amacıyla kurulan barikatların çoğu kaldırılmıştır” dedi.
TOKİ ayrıcalığı
Yücel, TOKİ’nin ise tanınan pek çok imtiyaz ve yetkinin yanı sıra, sözleşme esaslarının Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek olması nedeniyle bakanlıklar üstü bir konumuna getirildiğine dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' yanıtı sonrası gözaltına alındı
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Erdoğan'dan açlık sınırına sadakat!
- Oytun Erbaş'ın 'asgari ücret' yorumu pes dedirtti
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Boykot çağrısı yaptı!
- Bakan Işıkhan asgari ücreti böyle duyurdu!
- TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonundan çekildi
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı