Eren Erdem'e 4 yıl 2 ay hapis cezası: “Türk yargısına geçmiş olsun''
17-25 Aralık operasyonunda ortaya çıkan ses kayıtlarını servis ettiği iddiasıyla haklarında dava açılan kapatılan Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem'e 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Erdem'in tutukluluk halinin devamına karar verildi. Karara tepki gösteren Erdem'in avukatı Onur Cingil, verilen kararın hukuksuz olduğunu belirterek, “Türk yargısına geçmiş olsun. Karar onlar için bir utançtır'' ifadelerini kullandı.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Eren Erdem, Onur Kala ile tutuksuz sanıklar Emre Erciş, Kutlu Esendemir, Turan Atabey ve avukatları katıldı.
Mahkeme başkanı tutuklu sanık Onur Kala’nın etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandığını ve ifadesinde verdiği bilgilerin faydalı olup olmadığı yönünde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazıldığını ancak yazıya henüz cevap gelmediğini belirtti.
‘İlk beni öldürürler’
Duruşmada tanık olarak dinlenen Kemal Özkiraz ifadesinde, Eren Erdem’i 5-6 yıldır tanıdığını ve arkadaşı olduğunu söyleyerek, “15 Temmuz darbe girişiminden 2-3 gün sonra ben Eren’e ‘abi bu darbe girişimi başarılı olsaydı, ne olurdu?’ diye sordum. O da bana ‘ilk beni öldürürler’ dedi” diye konuştu. Sanık Emre Erciş’in Eren Erdem’e iftira attığını söyleyen Özkiraz, “Emre Erciş Eren Erdem’e iftira atmak istiyordu. Sosyal medyada sahte hesaplardan Eren Erdem’in takkeli resimlerini paylaştı. Eren o fotoğrafın Sultanahmet Camii’nin avlusunda çekildiğini söyledi. Bir arkadaşım yanımda telefonla Emre Erciş ile konuştu. Bu yaptığının doğru olmadığını ayıp, günah olduğunu, Eren Erdem’in FETÖ’cü olmadığını kendisinin de bunu bildiğini söyledi. Ancak Emre Erçiş, ‘Bende onun FETÖ’cü olmadığını biliyorum. Ama onunla işim henüz bitmedi. Onu tutuklatacağım’ dedi. Bu konuyla ilgili HTS kayıtları vs. var. Mahkemeniz istediği zaman ulaşabilir” ifadelerini kullandı.
Daha sonra tutuklu sanık Onur Kala’ya söz verildi. Kala kaçma şüphesi olmadığını belirterek tahliyesini istedi.
‘Vicdani karar verecek’
Kala’nın ardından savunma yapan Eren Erdem 9 aydır cezaevinde olduğunu anımsatarak başladı savunmasına. Mahkeme heyetine, “Siyasi derinliği olan bir savunma yapacaktım. Ancak elimden bu hakkı aldınız” diyen Eren Erdem, “Tahliye edildikten sonra kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklandım. Bunun için ihbar olması gerekirdi. Böyle bir ihbar yoktu. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bir savcının 14 öğretmeni gözaltına alınmasıyla paralel bir durum yaşadım” diye konuştu. “İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi 65 klasörlük dosyayı, ne çabuk okudu da beni yeniden tutuklatmaya karar verdi” diye soran Erdem, mahkeme heyetine, “Heyetiniz bugün vicdani bir karar verecektir” dedi.
‘Kendimi ihraç fazlası kot gibi hissediyorum’
Savcının hazırladığı esas hakkındaki mütalaasında kendisinin cezalandırılmasıyla ilgili tek bir gerekçe olduğuna dikkat çeken Erdem, “Gerekçe TUSKON’dan gelen Yusuf adlı kişi iddiası…. Ancak ilk duruşmada iddia makamı beyanında, ‘Yav bu Yusuf’u Karşı gazetesinde gören yok mu?’ diye soruyor. Turan Ababay, ‘Bilmiyorum’ diyor. Bir Yusuf icat ettiler. Gizli tanık dört gün önce Beyaz TV’ye çıkarak ‘çikolata kutularıyla gazeteye CD geldi. Yusuf diye biri getiriyordu’ diyor. Gizli tanık, ‘Yusuf diye birini ben görmedim’ demişti. Bir Yusuf icat edildi. Gizli tanık tek başına esas alınamaz. Eğer ben bu dosyadan ceza alacaksam Yusuf’un gerekçelendirilmesi ve somutlaştırılması lazım. Kim bu Yusuf? Yusuf’u kaybettim Yemen ilinde. Yusuf yok, çikolata kutuları yok. Bu konuyla ilgili gizli tanık hakkında ve kanal hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. “Koltuk Binali Yıldırım’ın ben ise sizin elinizde kaldım” diyen Erdem, “Kendimi ihraç fazlası kot pantolon gibi hissediyorum. Sizin elinizde kaldım” ifadelerini kullandı.
‘Heyetin tavrı siyasidir’
İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığını anımsatan Eren Erdem, “O gün avukat arkadaşıma dönüp, ‘Biz yandık dedim. Başkan hiç yüzüme bakmadı. Başı sürekli eğikti. Hiç gözüme bakmadı’ dedim. Siz ilk duruşmadan beri gözlerimin içine bakıyorsunuz. Bunu samimiyetle söylüyorum. Mahkemenizin bu dosyaya baktığı ilk günden beri tüm suç delilleri tartışılmış ve yersiz olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. İddianamede her şeyin tartışılıp, iddiaların çürütüldüğüne değinen Erdem, Bu dosyada üç ayrı savcı değişti. Tahliye edilmemin ardından bu karara itiraz eden İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Aynı mahkeme FETÖ’nün Islak İmza Kumpası’nın mağduru Dursun Çiçek’in müşteki olduğu davada bütün tutukluları tahliye etti. Bu heyetin tavrı siyasidir. Bu davanın üzerine siyasi bir gölge düşürülmek istenmiştir” dedi.
“Siyasi ideolojim dışında hiçbir bayrağı taşımam”
“İddia makamından bir şey rica edeceğim” diyen Erdem, “İlla bana ceza verilecek FETÖ dışında bir yere bağlasın çoluğum çocuğum var yarın sokağa çıkacağım. Beni hiçbir şekilde somut delillerle ispatlanmamış bu ithamlardan kurtarın. Ben iki örgütün üyesiyim. Birisi Cumhuriyet Halk Partisi diğer ise Beşiktaş’tır. Siyasi ideolojim dışında hiçbir bayrağı taşımam” ifadelerini kullandı.
“Gölge kalkmalı”
Mahkeme heyetinin kendisini tahliye ettikten sonra bazı çevreler tarafından FETÖ'cü ilan edildiğine dikkat çeken Erdem, “İşte bu kadar ucuzladı herşey. Bu gölgenin bu dosyanın üzerinden kalkması gerekiyor” dedi.
“Şamar oğlanına çevirmek istiyorlar”
“Herkesin Fettullah Gülen hakkında, ‘Hocaefendi’ diye hitap ettiği 2011’de ben terör örgütünün elebaşısı diye kitap yazdım” diyerek savunmasına devam eden Erdem, “Bu davayı tüm dünya takip ediyor. AB rapörtörü talebim olmamasına rağmen oğlumun resmini bugün tweet atmış. Türkiye yargısının hata yapmasını istiyorlar. İstiyorlar ki Türkiye’yi şamar oğlanına çevirebilsinler. Ceza almam halinde bu dosya AİHM’e gidecek. Buna fırsat vermeyelim. Ülkemin yargısını AİHM’e götürmekten utanç duyarım. Ben ülkemi seven bir siyasetçiyim” diye konuştu.
“Mütalaa kafa yapıyor”
Eşinin ve çocuğunun pasaport kısıtlamanın kaldırılmasının ardından 5 yaşındaki oğlunun ve eşinin kendisini aylar sonra cezaevinde ziyaret ettiğini belirten Erdem, “Oğlum cezaevine gelirken askerleri görünce buranın havalimanı olduğunu benim de havalimanında pilot olduğumu düşünmüş. Biz de bu yalanı devam ettirdik. Aslında ben de hergün pilot gibiyim. Mütalaayı okuyunca kafa yapıyor. Bir büyük rakı içmiş gibi oluyorum” dedi.
Cezaevinin revirine götürülürken, revire gelenlere ‘FETÖ'cümüsün’ yoksa ‘Cinsel misin’ sorularak gruplara ayrıldığını ifade eden Erdem, “Bana da FETÖ'cü müsün, cinsel misin? diye sordular. FETÖ'yü tercih etmektense cinseli tercih ettim” dediğini anlattı. Erdem, “Siz bana müebbette kesseniz ben sizin mahkemenizin yargılamasından razıyım. Bir yere kaçacağım yok. Ben bu ülkenin evladıyım. Paris'in sokaklarındansa ülkemin cezaevini tercih ederim. Ben gitsem giderdim zaten” ifadelerini kullandı.
“Teslim olduğum tek örgüt Mustafa Kemal’in örgütü”
Cezaevinde kendisiyle görüşen savcının ifade esnasında ‘CHP’lilerin de FETÖ’cülerle ilişkisi varmış’ dediğini belirten Erdem, “Bunu kabul etmediğim için tecritte kaldım. Benim kellemi de alsanız partimi ve namusumu satmam” diye konuştu.
“Benim sicilime bu kara lekeyi çalmayın” diyen Erdem, “Bu FETÖ suçlaması geldi ODA TV'ye kadar dayandırıldı. Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu hedef yapılıyor. Aykut Küçükkaya namuslu ve dürüst bir gazetecidir. Fettah Tamince'nin FETÖ ile olan bağlantılarını yazdı. Tamince şu an dışarda ihale alıyor. Biz hayatımız boyunca hiçbir zaman FETÖ ile yürümemişiz bizim için ceza isteniyor. Bu kitabı mahkemenize delil olarak sunmak istiyorum” dedi.
Tutuklu olması nedeniyle babasının yaşlandığını söyleyen Erdem, “FETÖ’den tutuklananların mal varlığına bir bakın. Şu an hakkımda 30’dan fazla icra dosyası var. Babam bu dosyaları takip etmekte. Boğazımdan bir lokma haram lokma geçmedi. Evim yok, arabam yok. Babam işçi, emekli değil. Esenyurtta kirada oturuyor. Kardeşim işçi. Bu FETÖ’cü profil değil. Biz kırk kanaat yaşayan bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden şerefli onurlu insanlarız. Hayatımızın hiçbir şamasında örgüte teslim olmadık. Teslim olduğumuz tek örgüt Mustafa Kemal’in örgütüdür” dedi.
Erdem’e 4 Yıl 2 ay hapis cezası ve tutukluluğuna devam kararı
Erdem’in, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “gizli tanığın ifşası” suçlarından, suçların yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatini kararlaştıran mahkeme heyeti, sanığın, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve tutukluluk halinin devamına hükmetti. Erdem’in ceza onanırsa 17 ay daha cezaevinde kalacak.
Öte yandan davanın tutuksuz sanıklarından kapanan Karşı Gazetesi'nin eski sahibi Turan Ababey ise "Silahlı terör örgütü hiyerarşisine dahil olmamakla beraber bilerek isteyerek örgüte yardım etmek" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılarak, tutuklanmasına karar verildi. Bu karar üzerine Ababey, tutuklama işlemi yapılması için duruşma salonunda polisler tarafından gözaltına alındı. Davada, gazete çalışanı Emre Erciş'e aynı suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. 2 sanığa beraat verilirken 6 sanığın ise dosyasının ayrılmasına hükmedildi.
Erdem'in avukatından karara tepki
Mahkemenin verdiği karara tepki gösteren Erdem'in avukatı Onur Cingil, verilen kararın hukuksuz olduğunu belirterek, “Türk yargısına geçmiş olsun. Karar onlar için bir utançtır, hem kararı verenler açısından hem de bu karara ön ayak olanlar için.Bundan sonra itiraz edeceğiz ve istinaf mahkemesinin kararını bekleyeceğiz” dedi.
KARARA TEPKİ YAĞDI
“Hapis cezası veren ne hukuktur ne adalet!”
Duruşma sonrasında açıklama yapan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Erdem’in 9 ay tutuklu kalmasından sonra tahliye edilmemesi, mahkemenin bir mahkumiyet baskısı altında olduğunu gösteriyor. Keşke adalet Çağlayan’da gerçekleşseydi” dedi.
Kararı eleştiren CHP 26. dönem Milletvekili Barış Yarkadaş’ta, “Söyleyecek bir söz kalmadı! Arkadaşımız hakkında bir ay önce tahliye kararı veren mahkeme, 4 yıl 2 ay hapse mahkum etti. 246 günlük çile yetmemiş gibi; üstüne bir de haksız ve hukuksuz bir ceza daha!” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Erdem’e verilen cezaya tepki gösteren isimler arasında yer aldı. Akın,“ Erdem’e hapis cezası veren ne hukuktur ne adalet! Akıl, mantık ve vicdan olmayan bu kararla Erdem’in haksız yere özgürlüğü elinden alınıyor. Eren Erdem için Adalet istiyoruz!” ifadelerini kullandı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Gazetecilik yine yargılandı, mahkum edildi. Eren Erdem’e verilen talimatlı ceza kabul edilemez. Gazetecilik Suç Değildir” diye tepki gösterdi.
İnce'den 'gizli tanık' tepkisi
Karara tepki gösteren CHP'li Muharrem İnce de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Eren Erdem Gizli tanık iftiralarıyla tutuklandı, o gizli tanık da tutuklandı, iddianame çöktü ama daha 2 ay önce tahliye kararı verem mahkeme Eren’e 4 yıl 2 ay ceza verdi. Rahip Brunson yargılanırken gizli tanık ifadesini değiştirmiş, rahip ABD’ye uçmuştu! Al sana Bağımsız Yargı!" ifadelerini kullandı.
Mahkemenin karar metni:
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu