'Erdoğan, ülkesinin can düşmanı haline geliyor'

Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hükümetin emniyette başlattığı geniş kapsamlı görevden alma ve atamalar konusunda Avrupa Birliği’nden (AB) “kaygılıyız” açıklaması geldi. The Times gazetesi, Erdoğan'ın yönelimlerini, Vladimir Putin'in çizgisine benzetiyor.

'Erdoğan, ülkesinin can düşmanı haline geliyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2014 - 15:56
 

Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avrupa Komisyonu Sözcüsü Olivier Bailly, Türkiye'deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini ve soruşturmaların bağımsızlığı ve adalet sisteminin güvenilirliği konularında duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Bailly, Türkiye ile müzakere sürecinin bu son gelişmelerden dolayı aksayıp aksamayacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

İngiltere’de yayınlanan Times gazetesi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Rusya’da arka arkaya Devlet Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğuna oturan Vladimir Putin’e benzetti.

“Türkiye’nin Putinleştirilmesi” başlıklı yazısının altbaşlığınde ise “bir zamanlar esin kaynağı olan Erdoğan, ülkesinin can düşmanı haline geliyor” denildi.

Erdoğan’ın birkaç yıl öncesine kadar, “yüksek ekonomik büyüme oranı sağlayan, ülkeyi yolsuzluğa bulaşmış politikacılardan ve zorbalığa yönelen generallerden arındıran çoğulcu ve modern bir yönetim sergiler görüldüğünü” belirten gazete “Yazık ki bugün Türkiye çok farklı bir tablo sergiliyor. Protesto ve skandallarla sarsılıyor, eğitimli gençler hükümete yabancılaşmış durumda ve lideri ülkenin hastalıklarını iyileştirmek bir yana, kavrayamamış gözüküyor. Artık ekonominin bozulmaya başladığına dair işaretler de var” diye yazdı.

Gazete, hükümete yöneltilen eleştirileri, “Kürtaj ve doğum oranı gibi sosyal konularda kendisini artan oranda hissettirerek, şüpheci laiklik savunucusu Türkleri alarma geçirmesi, dış politikada ters tepen bir görkem ile Sünni İslam dünyasının liderliğine soyunurken, İsrail ile hakaret savaşına girişmesi, Gezi parkına yapılmak istenen inşaata karşı protestolara yetkililerin sert müdahalesi” olarak sıraladı.

The Times, “kibirli ve kendisini vazgeçilmez gören tek bir güçlü liderin iradesini devlete dayatmasını Türkiye’nin Putinleşmesi” diye tarif etti.

Amerikan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment da “Türkiye’deki siyasi kriz bölge için tehlikeli mi?” sorusunu uzmanlara yöneltti.

Soruyu cevaplayanlardan Amerikan Financial Times gazetesinin Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Türkiye’nin Ortadoğu’da aktif olması isteniyorsa Erdoğan’ın polis ve savcılarla girdiği çatışmanın bunun için uygun bir yol olmadığını söyledi.

Alman Marshall Fonu Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı ise Türkiye’deki krizin, bölge için önemli bir ilham kaynağı ve fırsat kaybı olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon