Erdoğan, Twitter'ı tehdit olarak görüyor!

Türkiye'de günlerdir tartışılan ve internete sansürü kolaylaştıracak olan torba yasa Sansür Endeksi (Index on Cencorship) adlı dünyada ifade özgürlüğü için çalışan uluslararası organizasyonun da dikkatini çekti.

Erdoğan, Twitter'ı tehdit olarak görüyor!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2014 - 10:58

The Wall Street Journal Türkiye'den Ayşegül Güven'in sorularını yanıtlayan organizasyonun Başyazarı Padraig Reidy internet konusundaki yeni yasa tasarısının son derece tehlikeli olma potansiyeli taşıdığını dile getirdi.

Erdoğan'ın Twitter'ı bir tehdit olarak gördüğünü ifade eden Reidy, "Twitter sadece insanların seslerini bulabildiği ve duyurabildiği bir ortam. Onu sansürlemek Türkiye'nin problemlerinin yok olmasını sağlamayacak" dedi.

Türkiye'nin ifade özgürlüğü konusunda zaten kötü bir imajı olduğunu üzüntüyle dile getirmesi gerektiğini belirten Reidy, "Şu an ülkede hapiste olan gazeteci sayısı çok fazla. Geçtiğimiz günlerde çıkan Youtube kararı da webe karşı zayıf bir tavır olduğunu gösterdi. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesi de ifade özgürlüğü açısından büyük bir engel olarak görünüyor" diye konuştu.

Politik görüşlerin ifadesi, araştırmacı gazetecilik, hatta sosyal medya sitelerinin bile bu hızlı sansüre kurban gidebileceğini belirten Reidy şöyle devam etti: "Yasa muhaliflerin sesinin internet ortamında kesilmesi için kullanılabilir. Bu konuda özel hayat konusunda bir nokta var. ama neyin özel olduğu neyin olmadığı konusunda net bir tanım yapmak her zaman zordur. İşte yasayla sansür getirmek de tam da bu yüzden çok tehlikelidir. İnsanlar sosyal medyayı istedikleri her şekilde kullanabilmelidir."

Sosyal medya konusu Türkiye'de Gezi Parkı direnişinden bu yana gündemde. Erdoğan Twitter'ı, "Twitter denilen bir bela var, yalanın daniskası burada" diyerek eleştirmişti. 2011 yılında da Balıkesir'de yaptığı konuşma sırasında Facebook'u "Çirkin teknoloji" olarak adlandıran Erdoğan "Facebook falan filan bu sayfalar çirkin, berbat. Herkes adına bu sayfalarda her türlü ahlaksızlık yapılabilir" demişti.

1972 yılında kurulan Index on Cencorship dünyada ifade özgürlüğünün gelişmesi ve korunması için çalışmalar yapıyor. Dünyada sansüre uğrayan gazetecileri, yazarlar, sosyal medya kullanıcıları bloggerları ve bu konunun mağduru herkesi savunuyor. Dünyada sansürü duyurma misyonu üstlenen organizasyon bu alanda birçok rapor da hazırlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler