Epilepsiye karşı akıllı plaster

Epilepsi veya Parkinson gibi hastalıkların tedavisine yönelik akıllı plaster geliştirildi. Hastaların kas etkinliğini takip eden plaster, otomatik olarak ilaç salgılayacak.

Epilepsiye karşı akıllı plaster
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.04.2014 - 15:55

Texas Üniversitesi'nden Donghee Son ve Seoul Devlet Üniversitesi'nden Dae-Hyeong, geliştirdikleri cihazın bükülebilir küçük bir yapışkanlı plastere benzediğini söylüyor (Nature Nanotechnology). Araştırmacılar uzun bir süredir, bilgileri algılayıp, işleyen ve ilaç salgılayabilen dikkat çekmeyecek bir cihaz üzerinde çalışıyorlardır. Bugüne kadar geliştirilen taşınabilir cihazlar esnek olmadıkları gibi biraz da hantaldılar. Yeni geliştirilen prototip nanoteknoloji uygulaması sayesinde yalnızca 1 cm kalınlığında ve bilekte taşınabiliyor.

Kas hareketlerini ölçüp kaydedebilen cihaz bu verilerin yardımıyla ısınan ince bir tabakayla, nanopartiküller içindeki ilaçları ısıtıp, cilde aktarıyor. Dahili bir sıcaklık sensoru cildin çok fazla ısınmasını önlüyor. Uzmanların açıklamasına göre akıllı plaster şimdilik ince bir kabloyla bir mini işlemciyle bağlı. Fakat cihaz uzun vadede tamamen bağımsız çalışabilir hale getirilecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon