Enerji Bakanlığı, 320 maden sahasını aramalara açmak üzere yeniden ihale edecek
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yüksel: Binlerce sahada maden aranıyor. Plansız yapıldığı için hem kaynaklar israf oluyor hem çevre ve doğa kirliliği ortaya çıkıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), ilk ihalelerine başvuru olmayan 320 maden sahasını yine ihaleye çıkardı.
İhalelerin ayrıntıları MAPEG’in sitesinde yayımlanacak. Uygulamada, arama ruhsatı çıkarılan sahalar cevher bulunursa işletme ruhsatına çevriliyor ve üretim başlıyor. Ancak bir şey bulunamaması, cevherin bitmesi, işletmecinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi ya da işi bırakması gibi nedenlerle saha düşüyor. Devlet sahayı geri alıp ikinci kez ihaleye çıkarıyor. Başvuru olmazsa alan maden sahası olmaktan çıkarılıyor yeniden aramalara açık hale getiriliyor. 320 saha, yasa kapsamında ikinci kez ihaleye çıkarıldı. Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, bu sahaların yüzde 80’inin “maden vardır” diye aranmış ancak cevher bulunamamış sahalar olduğunu söyledi. Planlamanın önemine işaret eden Yüksel, “Ruhsatlar planlı şekilde verilmeli. Yüzlerce, binlerce sahada maden aranıyor. Plansız yapıldığı için hem kaynaklar israf oluyor hem çevre ve doğa kirliliği ortaya çıkıyor. Kamu planlamalı, özel sektör de ona uygun işletmecilik yapmalı” dedi.
SAHALAR SERMAYEYE
Eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, AKP’nin inşaat, enerji ve madencilik sektörü üzerinden sermaye birikimine yöneldiğine işaret ederek “İnşaat ve enerji krize girdi. Şimdi ellerinde sadece madencilik kaldı. Bunun üzerinden sermaye birikimini desteklemek için tüm sahaları satmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de yandaş firmaları öne çıkarıyorlar” dedi. Torun, Madencilik Yasası’nın da değiştirildiğini, yan yana olan ruhsatlardan büyük ruhsat sahibine diğer küçük sahayı alabilmesi için kolaylık sağlandığına dikkat çekti. Bunun tekelleşmenin önünü açacağını belirten Torun, “Bu şekilde sahaları yandaş ya da uluslararası firmalara vermeye çalışıyorlar. Madenleri bir an önce nasıl paraya çeviririz ona bakılıyor. Bunun adı sömürge madenciliğidir, kapkaç madenciliğidir. Bu tür politikaları uygulayanlar madenlerinden yararlanamaz. Zihniyet değişmeli” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!