En şanssız sektör hazırgiyim

2016’da turistin gelmemesi, hammadde fiyatlarının zirve yapması, alım gücünün düşmesi ve tüketici güveninin dip yapması en çok hazırgiyimcileri vuracak.

En şanssız sektör hazırgiyim
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2016 - 20:57

Türkiye’de kişi başına gelir düşüyor. Artık yurttaş daha az alışverişe çıkıyor. Perakende sektöründe güven de düşerken turist sayısının inmesiyle satışlarda da büyük azalış olacağı tedirginliği var.

Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı “2016’da gördüğünüz en şansız sektör hazır giyim. Çevremizdeki tüm ülkelerle kavgalıyız. Alışveriş Merkezlerinde en çok İran, S. Arabistan ve Irak’tan gelenler alım yapıyordu. Hazırgiyimde çok ciddi dalgalanmalar olacak, gidişat onu gösteriyor. Bir taraftan kur riski, bir taraftan hammadde fiyatları artıyor, bir taraftan halkın alım gücü düşüyor” dedi.

Fiyat ön planda

Kiğılı, müşterinin artık marka ve kaliteden önce fiyata baktığını vurgulayarak Türkiye’de 500 liraya elbise satılmadığını söyledi. Talep olmadığını belirten Kiğılı, “500 liraya takım elbise satışı inanılmaz derecede yerlerde sürünüyor. Peki, bu kadar beyaz gömlekli insan var. Hızlı bir şekilde ofisler açılıyor, 500 liraya elbise nasıl satılmaz? Fiyatlar nasıl artıyor biliyor musunuz? Kumaş fiyatlarının bugünü ile 1 yıl evveli arasında dolar bazında neredeyse yüzde 40’larda hammadde artışı var” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin 1300 lira olmasıyla piyasanın altüst olduğunu aktaran Kiğılı, tedarikçilerinin kendilerine düşen payı bilmediğini aktararak, “Bu artıştan benim üzerime ne kadar pay düşüyor? Bende 2 bin kişi çalışıyor, halen bilemiyorum. Bazı gerçekler var” diye konuştu.

Büyümezsek ölelim

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun, perakende sektörünün 2015’i yüzde 9 büyüme ile kapattığını belirterek “2016’da yüzde 11-12 büyüme öngörüyoruz. Bu büyümeleri yakalayamayacaksak ölelim” yorumunu yaptı. 2016’nın sektör açısından toz pembe olmayacağını vurgulayan Kurşun, Körfez ülkelerinden talep düşüşünün, Avro’nun dolar karşısında değer kaybının ve artan şiddet olaylarının olumsuz yansımalarını hissedeceklerini söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da, 2016’da moda ve markaya önem verenlerin ayakta kalacağını bu yılın bir düzeltme yılı olacağını belirterek, “Eskiden sektörde mağaza kapatmak ayıp karşılanırdı. Şimdi verimli olmayan mağazalar kapatılacak” dedi.

Kişi başı ödeme 2 bin 848 TL

TAMPF Başkanı Zafer Kurşun’un verdiği bilgilere göre Perakende sektörünün 2014’te 608 milyar lira olan ciro büyüklüğü 2015’te 663 milyar liraya ulaştı. Bu ciroda organize perakendenin payı 217 milyar lira oldu. 2016’da açılacak 10 yeni AVM’nin de katkısıyla modern perakendede istihdam sayısını 800 binden 850 bine yükseltilmesi öngörülüyor.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği, BMD, Gıda Perakendecileri Derneği, Kategori Mağazacılığı Derneği ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin oluşturduğu TAMPF’nin Pricewaterhouse- Coopers ile hazırladığı ‘Dönüşürken Büyüyen Türkiye Perakende Sektörü’ raporu açıklandı.

Rapora göre sektörün yüzde 67’sini geleneksel, yüzde 33’ünü organize perakende oluşturuyor. Türkiye’de 2014’te hane halkı başına ortalama tüketim harcaması tahmini 2 bin 848 lira. 2018’de Türkiye genelinde AVM sayısı 415’e, kiralanabilir alan 13 milyon metrekareye çıkacak. Toplam perakende satışlarının yüzde 62’sini gerçekleştiren gıda sektöründe geleneksel perakendecilerin payı yüzde 77’yi buluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler