En pahalı şehir böyle belirlenir
Geçen gün bir yarışmada “2019’un en pahalı şehri hangisidir” diye bir soru çıkınca benim aklıma da “Kime göre, neye göre” sorusu geldi. Acaba en pahalı şehri bulurken orada yaşayanların gelir düzeyine göre mi, ziyaret eden turistlere göre mi, yoksa biz fakirlere göre mi hesaplıyorlar?
Cahil cahil yazmak istedim ben de. Hani yandaş gazetelerdeki bazı köşe yazarları yapıyor ya. Mesela geçen gün Cumhurbaşkanı 30 yaşında evlenmemiş olanları “evde kalmış” olarak nitelendirince bir tanesi çıktı, ciddi ciddi “bekârlardan vergi alınsın” dedi. Bir de bunun nedenlerini sıralamış. Adını vermeyeceğim, polemik yaratıp iyice tanınır hale gelmesine vesile olmayayım. Zaten o kendini bilir. Bir de adını vermememe rağmen köşesinden cevap falan vermeye kalkarsa da muhatap olmayacağım. Çünkü çok gereksiz. Düşünsenize bir ülkede haftanın en önemli gündem maddelerinden biriydi bu. Pardon, düşünsenize dedim de düşününce de çok saçma oluyor. Fazla üstünde durmayalım o zaman.
SORU SORUYU GETİRDİ
Gelelim cahil cahil yazacağım konuya. Öncelikle belirtmeliyim ki ekonomiden hiç anlamam. Makro olsun, mikro olsun hiç basmaz kafam. Kendi paramı da yönetmeyi bilmem. Zaten yönetilecek kadar parası olan bir insan da değilim. İşte cehaletimi ortaya koyabileceğim enfes bir konu.. Geçen gün bir yarışmada “2019’un en pahalı şehri hangisidir” diye bir soru çıkınca benim aklıma da “Kime göre, neye göre” sorusu geldi. Acaba en pahalı şehri bulurken orada yaşayanların gelir düzeyine göre mi, ziyaret eden turistlere göre mi, yoksa biz fakirlere göre mi hesaplıyorlar?
Mutlaka bilimsel veriler vardır ama benim kafada canlanan hesap sistemine göre mesela eğer varsa ıslak hamburger, ayran, lahmacun gibi yiyeceklerin fiyatı önemli bir kalem. Eğer ıslak hamburger 3 liranın, keza lahmacun da 3 liranın üstündeyse, açık ayrana 1.5 liradan fazla ödüyorsan o şehir pahalıdır.
Bu durumda bence dünyanın en pahalı şehri de İstanbul oluyor. Ama The Economist’in hesaplama sistemine göre 2019’da dünyanın en pahalı şehri Hong Kong’muş.
İstanbul’da bir lahmacun 10 liraya kadar çıktığına göre demek Hong Kong’da 25-30 lira falan olmalı. Açık ayran da sanırım en az 10 liradır. Eğer böyleyse bence de pahalı. Ama Hong Kong’da yaşayanların gelir düzeyine de bakmak lazım. Adam ayda 10 bin lira kazanıyorsa (Evet, bende vizyon biraz sınırlı) o zaman lahmacunu 25-30 liraya yiyebilir. Demek turistler için pahalı burası. Tabii ki fakir turistler için. Kimdir fakir turistler? Biz, ekonomisi süper bir dünya devletinde yaşadığımıza göre biz değiliz. O zaman kıskanç Batılılardır tabii ki.
BİRİNCİL VERİLERDEN EMİNİM
Ayrıca ev kiralarına da bakmak lazım ama bence yine de birincil veriler lahmacun, ıslak hamburger, açık ayran ve sosisli fiyatı falandır...
Oh be rahatladım. Ne güzel, cahil cesaretiyle çatır çatır yazdım fikirlerimi. Şu en başta yazdığım yandaş da ne mutlu olmuştur kim bilir “bekârlık vergisi”yle ilgili yazısını yazarken. Güzel oluyormuş gerçekten.
Şaka şaka, eğlenmek için yazmasam çok utanırdım kendimden.
En Çok Okunan Haberler
- Ayşe’yi siz öldürdünüz!
- 'Erdoğan dönemi artık kapandı'
- Ölüm nedeni belli oldu
- AKP’li üyeler bütçe oturumunu terk etti
- İstanbul'da metro yangını
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- Bahçeli profil videosu, el yükseltme, şifre çözme