Emniyet müdürü: Siyasiler hassasiyet istedi
Bingöl eski Emniyet Müdürü Taştekin, siyasilerin çözüm sürecinde operasyonlar konusunda hassasiyet istediğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bölgedeki kamu görevlilerin gelişmeleri eksik, yanlış değerlendirmesi zafiyete yol açtı” şeklindeki sözleri tartışma yaratırken, çözüm süreci döneminde Bingöl Emniyet Müdürü olan GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin, “O dönem devlet politikası gereği bürokrasi bekleme sürecine girdi. Yapılcak operasyon çözüm sürecine ihanet olarak değerlendirilirdi” dedi. Taştekin, çözüm sürecindeki operasyonlarla ilgili emniyete sözlü talimat verildiğini de açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecinde yaşanan güvenlik zaafiyetine ilişkin ilk açıklaması, 6 Eylül’de geldi. Show TV canlı yayınına çıkan Erdoğan, PKK’nin şehirlerde çok ciddi bir silah stoklaması yaptığını anlatırken, “Bu süreç içerisinde güvenlik güçleri ‘herhangi bir çatışmaya girmeyelim’ dediler, ama daha sonra anladık ki bu süreç içerisinde bunlar ne yaptılar?” ifadesini kullandı. Erdoğan, kısa süre başka önce bir televizyon kanalında ise, “Çözüm süreci içerisinde valilerimiz verdiğimiz talimat doğrultusunda şu andaki gibi operasyonlara girmiyordu” diyerek talimatın kendilerinden geldiğini itiraf etti.
Erdoğan’ın “operasyon izni vermedik” dediği durum, TSK kayıtlarına da girdi. TSK, valiliklerden 2014’te Şırnak’ta 110, Hakkâri’de yaklaşık 100 ve Tunceli’de de 80 civarında müdahale talebinde bulundu. Basına yansıyan haberlerden 2014’te üç ilde yapılan 290 operasyon talebine verilen izin sayısı 8 civarında olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda Şırnak’ta 3, Hakkâri’de 3 ve Tunceli’de de 2 kez operasyon izni verildi.
2012 yılının Eylül ayında Bingöl Emniyet Müdürlüğü görevine atanan, Nisan 2014’te ise bu görevinden istifa eden Ercan Taştekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgedeki kamu görevlilerini suçlayan açıklamalarını değerlendirdi. Taştekin, bu konuda siyasi iktidarı suçladı. “Siyasi iradenin hukuka uygun devletin asli anayasal görevlerine uygun bürokrasiyi yok ettiğini” söyleyen Taştekin, şunları kaydetti:
“2012’nin Aralık ayı gibiydi. Devlet en üst düzeyde çözüm süreci konusunda yeni bir politika açıkladığında emniyet mekanizması dahil bürokrasi bir bekleme sürecine girdi. Bu görevi görevi ihmal değil. O dönemde de terörle mücadele alanında suç üstü yani önlenebilir durumlarla ilgili polisin görevini ihmal etmesi söz konusu olmadı. Bazen il emniyet müdürleri toplantısı yapılır, bazen de bölgesel toplantılar yapılırdı. Bu toplantılarda direkt sözlü olaras suç teşkil eden şekilde değil de dolaylı ve anlaşılır cümleler kullanılırdı. Sürecin hassasiyetle yürütülmesi gerekir cümlesinden siz yapmanız gerekini çıkarırsınız... Zaten o dönem yapılacak operasyon çözüm sürecine ihanet olarak değerlendirilirdi. Bunun ciddi bir felakete gittiğini gördüğünüzde de bu serzenişler dile getirilmeye başlandı.”
Ala’dan izin yanıtı
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, katıldığı televizyon programında PKK’ye yönelik operasyonlara izin verilmemesine ilişkin başlayan tartışmaları değerlendirdi. Ala, “Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir” dedi. Ala, operasyon için izin alması gereken kurumların sadece Kara ve Hava Kuvvetleri olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Teğmenler hakkında yeni gelişme!
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- MHP'den 5'inci paylaşım da aynı saatte geldi!
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- 'Atatürk’e bağlılık ne zamandan beri suç sayılıyor?'
- Seyircisiz konserlere ne kadar harcandı?
- MİT Başkanı CHP'de sunum yapacak!