Eliaçık: Gezi dünya için bir rüyaydı

İhsan Eliaçık Sosyalist Enternasyonal'de 'Gezi'ye vurgu yaptı. Eliaçık, 'Gezi her şeyden evvel bir rüyaydı, hep beraber gördük' dedi.

Eliaçık: Gezi dünya için bir rüyaydı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.11.2013 - 16:52

Sosyalist Enternasyonal Konseyi, CHP ev sahipliğinde Türkiye'de ilk toplantısını gerçekleştirdi. Antikapitalist Müslümanlar'dan yazar İhsan Eliaçık Konsey'de söz aldı. Eliaçık, Gezi direnişinin hükümetin iddia ettiği gibi "din karşıtı", "darbeci" ve "dış
mıhrakların işi" olmadığını söyledi. Eliaçık, "Gezi'de Müslümanlar da vardı.

Gezi'de iki defa Cuma namazı kılındı. Gezi'de Antikapitalist Müslümanlar, 'Mülk Allahındır sermaye defol' dedi. Gezi bir darbe değildi. Eğer böyle olsaydı orayı ilk biz terk ederdik. Gezi her şeyden evvel bir rüyaydı. Zaten bütün büyük hareketler rüya ile başlar. Bu rüya, dünya için bir rüyaydı. Bu rüyayı Kürtler, Türkler, Müslümanlar, Ermeniler, gayrimüslimler birçok kesim binlerce insan hep beraber gördü" dedi.

'Saldırgan bir provokatöre karşı şehre yayılan isyandı'

Oyuncu Levent Üzümcü ise, Gezi direnişi ile yaptığı konuşmasında, "Siyasetin ticaret haline geldiği, örgütlü cehaletin örgütlü faşizme döndüğü bir zamanda yaşıyoruz. Halk muhbir olarak özendirilmektedir. Gezi parkı olayları her geçen gün otoritesini sertleştiren huzursuz ve saldırgan bir provokatörün körüklediğine karşın şehre yayılan isyanı. Öldürmek ve yaralamak için gaz fişekleri ve mermilerle üzerimize saldırdılar. Peki kimler vardı Gezi Parkı olaylarında? Hrant Dink cinayeti sonrası protesto yürüyüşü gerçekleştiren özerk üniversite isteyen lise ve üniversite öğrencileri, anadilde eğitim almak için gelen Kürtler, Antikapitalist Müslümanlar, LGBT'ler, sanat emekçileri, işçiler, memurlar, esnaflar. Kısacası toplumun tüm kesimi oradaydı" dedi.

Belçika Başbakanı Elio Di Rupo, Suriye ve Fas'tan da katılımcılar söz alarak konuşma yaptı. Toplantı Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin, küresel ekonominin tartışılacağı oturumlarla devam edecek. Toplantı 12 Kasım'da düzenlenecek basın toplantısı ile son bulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon