El yazmaları dijital ortama taşınıyor

Türk kültürünün en önemli zenginliklerinden biri olan, yüzyıllar boyunca binbir emek ve göz nuru ile ortaya konulan el yazması eserler artık sayısal ortama taşınıyor. Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türbeler Müzesi ve Arkeoloji Müzeleri müdürlüklerindeki el yazması eserler, dijital kopyaları çıkarılarak araştırmacıların hizmetine sunulacak.

El yazmaları dijital ortama taşınıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.04.2014 - 10:38

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kültür mirasının önemli ürünlerinden olan el yazması eserlerin zamana karşı korunması, bu sanat hazinesinin uzun zaman yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve bilginin kullanılmasının kolaylığı açısından, sayısal ortama aktarılmaları büyük önem taşıyor.

Bu amaçla Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türbeler Müzesi ve Arkeoloji Müzeleri müdürlüklerindeki el yazması eserlerin, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ile işbirliği yapılarak sayısal ortama aktarılmasıyla ilgili İstanbul'da, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Darıcı'nın katılımıyla protokol imzalandı.

Yazma eserlerin dijital kopyalarının çıkarılarak sayısal ortama aktarılmasıyla bilimsel araştırma yapmak isteyen akademisyenlere kolaylık sağlanırken, aynı zamanda bilgiye hızlı erişim de sağlanmış olacak.

Ayrıca el yazması eserlerin sayısal ortama aktarılmasıyla eser üzerindeki bilimsel çalışmalar sırasında meydana gelebilecek yıpranma, tahrip olma riski ortadan kalkacak, detaylı ve süre sınırı olmadan çalışma imkanı doğacak.

Protokol gereği, hassas çalışmalarla el yazması eserler sayısal ortama aktarılacak ve sanat hazinesi koruma altına alınarak, gelecek yıllara ve kuşaklara taşınması sağlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon