Dolar ve avro, AP kararını 'yok saymadı'

Merkez Bankası’nın politika faizi ve faiz koridorunu yükselterek yaptığı çifte faiz artışıyla düşen dolar, Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamadan “Türkiye ile AB üyelik görüşmeleri dondurulsun" önerisinin çıkmasıyla yeniden yükselişe geçti. Dolar 3,44'ü gördü, avro ise 3,6262 ile rekor kırdı.

Dolar ve avro, AP kararını 'yok saymadı'
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 24.11.2016 - 09:57

Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararını değerlendirdi. Bakan Çelik, "Böyle bir günde AP’nin vizyonsuz kararı hakkında değerlendirme yapmak istemezdim. Esasen bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. AP’nin bugün aldığı karar hiçbir hukuki bağlayıcılığı olamayan bir karardır" dedi. Çelik kararın 'yok hükmünde' olduğunu söylese de piyasalara yansıması böyle olmadı. AP'nin kararı Türk Lirası'nın hızla değer kaybetmesine neden oldu.
 
DOLAR VE AVRO TARİHİ ZİRVEDE
 
Merkez Bankası'nın açıklamasıyla gerilemeye başlayan dolar ve avro, Avrupa Parlamentosu'nun "Türkiye ile müzakereler dondurulsun" kararıyla uçuşa geçti.

Sabah saatlerinde 3.42 ile tarihi rekor yüksek seviyeye çıkan, ardından Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası sert düşen kur Avrupa Parlamentosu'nun kararının etkisiyle 3.44'ü aştı. Kur saat 15:52 itibariyle 3.4432'ye ulaşarak yeni rekor kırdı.

Merkez Bankası'nın çifte faiz artışına karşın, AP'nin kararı sonrası avro 3,6262 lira ile yeni tarihi rekor düzeye tırmandı.
 
Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizini 50 baz puan, üst bandı 25 baz puan yükseltti. Kararın ardından kur 3.36'lı seviyelere geriledi. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %7,50'den % 8'e, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) % 8,25'ten % 8,50'ye yükseltirken, gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) % 7,25te sabit tuttu.
 
Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 50 baz puan düşürdü. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar dolar dolar ilave likidite sağlanmış olacağını bildirildi.
 
Merkez'in faiz kararı sonrası Şimşek'ten 'tedbir alıyoruz' açıklaması

İŞTE YAPILAN AÇIKLAMA

PPK'nin ardından yapılan açıklamada, "Marjinal fonlama oranı yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5’ten yüzde 8.0’e yükseltildi" denildi.


İŞTE PPK'NİN VERDİĞİ KARARLAR

PPK'nin ardından yapılan açıklamada, "Marjinal fonlama oranı yüzde 8.25’ten yüzde 8.5’e yükseltilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5’ten yüzde 8.0’e yükseltildi" denildi.

Son dönemde açıklanan verilerin, yılın üçüncü çeyreğinde "iktisadi faaliyette ivme kaybına" işaret ettiğinin altı çizilen PPK açıklamasında, "Öte yandan, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma bekleniyor. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü destekliyor. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturuyor. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdi. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek."

MERKEZ BANKASI'NDAN BİR HAMLE DAHA

Merkez Bankası dövizde zorunlu karşılıkları 0.50 puan indirerek, sisteme döviz likiditasi sağladı.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmiştir. Söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar ilave likidite sağlanmış olacaktır" dedi.

Merkez Bankası ayrıca reeskont kredileri için aldığı kararı da şöyle açıkladı:

"31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için; azami 31 Mart 2017 tarihine kadar vade uzatılabilmesine, vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredi geri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki Bankamız döviz alış kurunun kullanılmasına olanak tanınmasına karar verilmiştir."

CANLI PİYASA VERİLERİ İÇİN TIKLAYIN

BORSA İSTANBUL'U CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Dün Cumhurbaşkanı'nın Beştepe'de EKK'yi toplayacağını açıklamasının ardından 3,37 seviyelerine kadar çekilen dolar/TL kuru, Erdoğan'ın Borsa İstanbul'da yaptığı "Merkez Bankası bağımsızdır dediler ama ben siyasetçiyim. Resmen müdahale yetkim yok ama ben de eleştirimi yapacağım. Halkın karşısında tokadı yiyen benim. Öyleyse uyarımı yapacağım o da çözüm yolları bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün yok öyle bir şey" açıklamasının ardından dolar 3,42'yi aşmıştı. Avro ise 3,60'a yükselmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler