Eğitimde büyük eşitsizlik

Evlerinde Türkçe konuşulmayan öğrencilerin ortaöğretimdeki matematik performansı akranlarının 2 yıl gerisinde. Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre en yüksek sosyoekonomik düzeydeki ailelerin çocukları ise, matematikte akranlarından 1.5 öğretim yılı ileride.

Eğitimde büyük eşitsizlik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.05.2014 - 22:18

Türkiye’de akademik başarı ile sosyoekonomik durum arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. En yüksek sosyoekonomik düzeydeki ailelerin çocukları, matematikte akranlarından 1.5 öğretim yılı ileride. Evlerinde Türkçe konuşulmayan öğrencilerin ortaöğretimdeki matematik performansı ise Türkçe konuşulan akranlarının 2 yıl gerisinde. Kızların ortaöğretimdeki okullaşma oranı, Batı Marmara’da yüzde 80.6 iken bu oran Doğu’da yüzde 50’nin de altına iniyor.

Çocuklara yatırım...

Eğitim Reformu Girişimi’nce (ERG) hazırlanan “Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı” başlıklı araştırma raporu dün açıklandı. Raporda, eğitimde erişim, devam ve mezuniyet sorunlarına yönelik hedefli politikalar geliştirilmesinin ve dezavantajlı çocuklara yatırım yapılmasının topluma daha yüksek öğrenci başarısı ve sürdürülebilir kalkınma olarak geri döneceği vurgulanıyor. ERG’den Işıl Oral ve Eileen McGivney tarafından hazırlanan
araştırma raporu, Türkiye’de nitelikli eğitime erişimi olan ve olmayan grupların akademik başarılarının, kişisel özelliklerle ve okul kaynaklarıyla ne ölçüde ilişkili olduğuna ışık tutuyor.

Devamsızlık ve terk

Raporun önemli bulguları şöyle: l 2012-13 öğretim yılı itibarıyla özellikle ortaöğretim çağında olan ve kırsal bölgede yaşayan gençlerin okullulaşma oranı kentte yaşayanlara oranla yüzde 15 puan daha düşük.

Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde erkek öğrencilerin okullulaşma oranları, kız öğrencilerden ortalama olarak yüzde 7-8 puan daha yüksek. l Ortaöğretimde devamsızlık ve okul terklerinin ciddi sorun alanları olarak öne çıkması, bu düzeydeki eğitimin kalitesi ve öğrencilerin okulda gerekli donanımı edinip edinmedikleri konusunda soru işaretleri ortaya çıkarıyor.

Türkiye’de 8. sınıfa gelmiş öğrencilerin en iyi olasılıkla yüzde 27’si (Ege), en kötü olasılıkla yüzde 45’i (Güneydoğu Anadolu)
matematikte temel yeterliklere sahip değil.

Evlerinde Türkçe konuşulan çocuklar, konuşulmayan akranlarına oranla ortalama iki okul yılı ileride performans gösteriyor.

Türkiye’de 15 yaş grubundaki öğrencilerin en yüksek sosyoekonomik dilimden gelenleri, ağırlıklı olarak fen liseleri ya da Anadolu liselerine gidiyor. Meslek liselerindeki öğrencilerin yüzde 23’ü, en düşük yüzde 20’lik sosyoekonomik dilimden.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon