E-sport Hollywood'u geçeli çok oldu

Bir bilgisayar oyunu düşünün ki anlık oyuncu sayılı yedi buçuk milyon. Dünya genelinde ise 70 milyon oyuncusu var. Otoriteler bu yüzden bunu spor olarak tanımlıyor ve ismine de e-spor diyor. Yalnızca bu kadar da değil profesyonel ligler, lisanslı oyuncular, yorumcular ve milyon dolar ödülle şampiyonalar da cabası!

E-sport Hollywood'u geçeli çok oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.09.2014 - 10:46

League of Legends bir bilgisayar oyunu. Ama onu özel ve farklı kılan dünyada 70 milyon, Türkiye'de ise üç milyon oynayıcısının olması. Hatta siz bu yazıyı okurken yedi buçuk milyon kişi de bu oyunu oynuyor! Zaten o yüzden otoriteler bunu bir oyun olarak değil bir spor olarak tanımlıyor. Bu elektronik sporun profesyonel ligleri, lisanslı oyuncuları, yorumcuları ve taraftarları var. Dünya şampiyonasının ödülü ise tam bir milyon dolar!

 
Riot Games dünyanın pek çok yerinde yerel ofisi bulunan, Amerika merkezli bir oyun firması. Aynı zamanda League of Legends isimli oyunun da üreticisi. Eğer League of Legends’ı kısaca tanımlamak istersek, beşer kişiden oluşan iki takımın karşılıklı mücadele ettiği, strateji, refleks, rekabet ve takım çalışmasına dayalı bir bilgisayar oyun olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama süreleri 20 ile 40 dakika arasında değişen maçlarda takımlar rakibin üssüne girerek merkezini ele geçirmeye çalışır. Ancak oyunun şu anki konumunu bu kadar basit şekilde anlatmak mümkün değil. 70 milyondan fazla kişinin her ay oynadığı ve anlık olarak tüm dünya üzerinde devamlı 7.5 milyon kişinin online olduğu bir oyundan bahsediyoruz. Üstelik bu oyun için otoriteler “Dünyanın en hızlı gelişen sporu” tanımını kullanıyor. Evet, League of Legends elektronik spor başlığı altında, dünya üzerinde profesyonel ligleri, oyuncuları, takımları ve taraftarları olan bir spor dalı. Ne kadar ilgi çektiğini ve takip edildiğini şöyle bir rakamla özetlemek gerekirse geçtiğimiz sene yapılan Dünya Şampiyonası internet üzerinden 32 milyon tekil kişi tarafından takip edildi. Pek çok ülke kendi lisanında yorumcu ve anlatıcılarıyla bu etkinliği canlı yayınladı. Yani oyuncusu kadar izleyicisi de var. Hikayenin aslını Riot Games'in Türkiye ofisinden, Türkiye PR Koordinatörü Tolgay Karabulut anlatıyor.


-Aylık oyuncu sayısı dünya genelinde 70 milyon, günlük 27 milyon anlık ise 7.5 milyon. Çok ciddi sayılar bunlar. Bunu sosyolojik olarak nasıl açıklayabiliriz?

Oyun sektörü artık muazzam bir büyüklüğe ulaştı. Hız kesmeden de her sene büyümeye devam ediyor. Köklü oyun firmaları milyon dolarlık yapıtlarla milyarlarca dolar gelir elde ediyor. Sektörün büyüklüğü Hollywood’u geçeli çok oldu! Bunun en büyük nedeni de, belki farkında değiliz ama, oyun oynayan insan sayısı azımsanmayacak kadar çok. Oyunlar pek çoğumuz için bir hobi, eğlence aracı ve hatta artık bazıları için profesyonel yaşam biçimi haline geldi. Bundan biraz bahsetmek istiyorum zira profesyonel League of Legends oyuncuları ve yayıncıları arasında gelirleri yüzbinlerce doları geçen pek çok isim var. Oyunun çevresinde yarattığı Habitatlar pek çok farklı şekilde gelir olanağı sağlıyor. Tabii geniş kitle için bir eğlence aracı olmaya devam ediyor. League of Legends AAA kalitesinde olmasına rağmen tamamen ücretsiz bir oyun. Yani oyun için para harcamak opsiyonel. Hatta para harcayan veya harcamayan arasında güç bakımından bir dengesizlik yok. Oyun içi satın alınabilen her şey kozmetik. Maçlara girerken oyuncular şu an sayısı 120 olan şampiyonlardan birini seçiyor ve ardından da oyun boyunca yönetiyor. Eğer bu şampiyonların orijinal halleri dışında görünmesini istiyorlarsa, oyuncular para harcayıp kostüm satın alabiliyor. Bu kostümler şampiyonun güçlerini değiştirmezken görüntüsünü tamamen farklılaştırıyor. Biri robot gibi görünüyor, diğeri Osmanlı padişahı gibi. Elektronik spor denilmesinin en önemli dayanağı da bu: temelinde de oyunun iki takıma da eşit şartlar sunması.

 -Türkiye'deki katılımcı sayısı ne kadar, nasıl bir profil var?
Türkiye sunucusu açıldığından bu yana neredeyse iki yıl oldu ve şu an kayıtlı kullanıcı sayımız üç milyonun üzerinde. Tabii ki oyun dünyasını birebir yansıtır şekilde genç bir oyuncu profili var. Profesyonel sahnede de takımlar ve oyuncuları genç. Çünkü League of Legends üst düzey refleksler ve anlık karar verebilme yeteneği gerektiriyor. Malum bunlar yaş ilerledikçe yavaşlayan insan özellikleri arasında. Ama bu illa gençlerin oynaması gerektiği anlamına gelmiyor. Orta yaşın üzerinde oyuncularımız da var. Hatta bir etkinliğimize eşleriyle birlikte oynayan üç çift gelmişti. Türkiye’nin farklı noktalarında bu şekilde farklı hikayelerle ve farklı yaş gruplarından oyuncularla karşılaşmak mümkün. League of Legends’da bir maç atarken sistem takımınıza ve karşınıza sizin seviyenizde rakipler çıkartıyor. Bu da her deneyimden oyuncunun keyif alarak oynayabilmesine olanak sağlıyor.

-Dünyada profesyonel ligler olduğundan bahsettiniz. Genel olarak Türkiye’de durumlar nasıl? Bizdeki oyuncuların bir kısmının lisanslı olduğunu biliyoruz. Bu konuda yaklaşımınız nedir? Dünya Şampiyonası nasıl gerçekleşiyor?

Şu anda dünya üzerinde beş bölgede profesyonel lig var. Bunların içinde Avrupa ve Kuzey Amerika da bulunuyor. Hatta Amerikan Hükümeti e-sporculara, atletlere verdiği gibi sporcu vizesi veriyor. Türkiye de ise 2014 sezonunda iki ligimiz vardı. Üst lig olan Şampiyonluk liginde 8 takım her hafta sonu sabit bir fikstürde maçlar yaptı. Sezon içinde üç mevsimde, ligin son iki takım alt ligin ilk iki takımıyla düşme çıkma mücadelesi veriyordu. Sistem 2015 sezonunda değişiyor çünkü Türkiye’de profesyonel lige geçiyoruz. Oyuncular Avrupa’da olduğu gibi bizimle sözleşmeli olacak ve maaş alacak. Şu anda tüm Türkiye üzerinde resmi turnuvalar için sistemimize kayıt olan 12.000’den fazla takım var. Bunların içerisinde Nilüfer Belediyesi ve Kırklareli il belediyesinin kendi takımları da yer alıyor! Profesyonel lig ile bu sayı daha da artacaktır. Lisans kısmına gelirsek Şampiyonluk Ligi’nde oynayabilmek için Spor Bakanlığının altında yer alan Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu’ndan e-spor lisansı çıkartmak gerekiyordu. An itibariyle 1000 civarında lisanslı oyuncumuz var. Türkiye’de sezonumuz dönem boyunca yapılmış karşılaşmalarla birlikte ortaya çıkan 8 takımlı bir Türkiye Büyük Finali ile bitti. Bu organizasyonun finaline kalan iki takımın karşılaşmaları, Ülker Sports Arena’da 10.000’den fazla biletli kullanıcının önünde gerçekleştirildi. Organizasyon biletleri bir hafta gibi bir sürede tükenmişti. Ülkemizden çıkan şampiyon takım Dark Passage ise Türkiye’yi geçtiğimiz haftalarda Gamescom’da yapılan International Wildcard turnuvasında temsil etti. Sporcularımız yurt dışına bakanlığın atletlere verdiği gri pasaport ile çıktı. Almanya’da Okyanusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu karşısında turnuvayı kazanan Dark Passage ülkemizde bir ilki gerçekleştirdi ve Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Bu turnuvanın birincilik ödülü ise tam 1 milyon dolar. Şimdi dünyanın en iyi 16 takımı arasına girdiler. Önce Tayvan ve Singapur’da yapılacak grup elemelerine katılacaklar ve oradan çıkabilirlerse Kore’de yapılacak finale doğru adım adım yaklaşacaklar. Bu arada bahsetmeden geçmeyeyim: 2014 sezonu Dünya Şampiyonasının final karşılaşmaları Sangam Stadyumu’nda 45.000 canlı izleyicinin önünde yapılacak.

- E-spor diye bir kavram var. Bunu nasıl tanımlamalı ve yorumlamalıyız?
League of Legends türünün, yani e-spor’un tek örneği değil. Ondan önceleri de var sonrası da olacak. Ancak şu anda en popüleri ve en hızlı gelişeni. Normalde her oyunun bir raf ömrü vardır ancak oyun içeriği düzenli olarak güncellendiği, düzenlendiği ve yenilendiği için League of Legends her sezon oyuncuya farklı bir tat sunabiliyor. Aynı şey e-spor tarafı için de geçerli. Takımlar en iyi olmak istiyorlarsa her sabah kalkıp düzenli antrenman programlarına uymaları, analistleriyle beraber oturup rakiplerini izlemeleri gerekiyor. Hatta sadece rakiplerini değil dünya üzerindeki farklı liglerdeki oyuncuları ve tekniklerini de incelemeleri gerekiyor. Oyuna başladıklarından sonra yaptıkları kadar, o maça çıkmadan önce yaptıkları da çok önemli. Zihnen hazırlanmamış bir oyuncunun o sahneye çıkıp on binlerce kişi önünde en iyi performansını sergilemesi çok mümkün değil.

- Bugün bu yazıyı okuduktan sonra hikayenin aslını öğrenmek isteyenler ve bu oyunu oynamak isteyenler olacaktır, onlara önerileriniz neler olur?

League of Legends oynamak için illa eSporcu olmak gerekmiyor. Yani oyuna meraklı herhangi biri de LoL oynamaktan gayet keyif alabilir. Paralı olmadığı için de bir denemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Resmi sayfamızdan kayıt olup oyunu bilgisayara indirmek mümkün.


www.riotgames.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler