Düşük rekolte, şeftali fiyatlarını uçurdu

Uygun iklim koşulları sayesinde birçok meyvenin rahatlıkla yetiştiği yer olan Mersin'de, don olayları nedeniyle rekoltesinde yüzde 40-60 civarında düşüş olan şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin fiyatı 2,5 liraya kadar çıktı.

Düşük rekolte, şeftali fiyatlarını uçurdu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.08.2014 - 11:10

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, şeftali fiyatlarında önceki yıllar ile bu sene arasında çok büyük fark olduğunu söyledi. Şeftali fiyatlarının son 5 yıldır çok düşük seviyelerde gittiğine işaret eden Gökçel, bu sezon ise ağaçların çiçeklenme döneminde yaşanan don olaylarının üretim rakamlarını etkilediğini, Türkiye genelindeki şeftali üretim bölgelerinde de benzer doğal olumsuzlukların yaşandığını belirtti.

Gökçel, geçen yıl Mersin'de 200 bin ton şeftali ve tüysüz erkenci şeftalinin hasat edildiğini, bu sezon ise don olayları nedeniyle rekoltenin yüzde 40-60 civarında düştüğünü kaydetti.

Bu durumun fiyatları etkilediğinin altını çizen Gökçel, "Bu yıl hem Mersin hem de Türkiye genelinde yaşanan doğal afetlerden dolayı meyve bahçelerinde aşırı zararlar oluştu. Rekoltenin az talebin ise fazla olmasından dolayı fiyatlarda büyük artış yaşandı. Geçen yıl 25-40 kuruştan satılan şeftali ve tüysüz erkenci şeftali, şu an 2,5 liraya kadar alıcı bulabiliyor" diye konuştu.

Gökçel, rekoltenin düşük olduğu dönemlerde piyasanın kendiliğinden fiyatları oluşturduğunu, şu anki durumun ürün kaybı yaşayan çiftçilere moral olduğunu bildirdi. Geçmişte yaşanan düşük fiyat dönemlerinde üreticinin yetkililerden arzulanan desteği göremediğini savunan Gökçel, "Ürün fazla olduğu dönemde bunun yurt dışına satılması noktasında katkılar bekliyoruz. Ayrıca, üreticilerin kendi ürünlerini işleyebileceği fabrikalarının olmasını arzuluyoruz" dedi.

Gökçel, yerel yöneticilerin ve ilgili bakanlık katkısıyla Mersin'de şeftali üreticilerine ait olacak bir fabrikayı bölgeye kazandırmak için gereken tüm mücadeleyi vereceklerini sözlerine ekledi.

Şeftali üreticisi Hamit Ay da geçmiş yıllarda fiyatların düşük olması nedeniyle yaptıkları masrafı bile karşılamakta zorlandıklarını belirterek "Şu an ürün az olduğu için fiyatlar yüksek. Biz fiyatların normal dönemlerde de en azından bu seviyelere yakın noktalarda kalmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler