Vize krizi dünya basınında: Son yıllardaki en büyük soğukluk
Dünya basını vize krizini manşetlerine taşıdı. İngiliz Times gazetesi, kriz için, “İki NATO müttefiki arasında on yıllardır yaşanan en büyük soğukluk” yorumunu yaptı.
İngiliz Times gazetesi, vize krizine sayfalarında yer verdi. Gazete kriz için, “İki NATO müttefiki arasında on yıllardır yaşanan en büyük soğukluk” yorumunu yaptı. Gazete, vize krizinin, FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla bir ABD Konsolosluğu çalışanının İstanbul’da tutuklanması sonrası çıktığını duyurdu. Haberin devamında yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gülen’e karşılık olarak Türkiye’de tutuklanan bir Amerikalı din adamının değiş- tokuş edilebileceği” yönündeki ifadesi yer buldu. Gazete, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın veda basın toplantısında bazı hükümet yanlısı gazetecilere akreditasyon verilmemesi de gerilimi artıran etkenlerden biri olarak gösterdi. Bass, konsolosluk çalışanının tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bazı hükümet yetkililerinin bu davayı, hukuk yolları yerine medya organları üzerinden yürütmesinden derin rahatsızlık duydum” demişti. Gazete, iki ülke arasındaki ilişkilerin bir önceki “dip yaptığı” dönem olarak da 1974 Kıbrıs sürecini gösterdi. Times, ABD Savunma Bakanlığı’nın son 3 yıldır Suriye’de Kürt güçlere verdiği desteğin de ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilme sebepleri arasında saydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma polisleri ile protestocular arasında mayıs ayındaki ABD ziyareti sırasında yaşanan kavganın da “Birleşik Devletler nezdinde Erdoğan’ın imajını bozan bir etken” olduğunu vurgulayan gazete kararın, ABD’ye turizm, sağlık nedenleri, iş, geçici çalışma veya okumak için alınan vizelerin tümünü kapsadığını da yazdı.
‘Sıra dışı azar’
Amerikan Washington Post gazetesi ise iki ülke arasında on yıllardır yaşanan en büyük krize neden olan vize kararını, “ABD’nin Türkiye’ye sıra dışı azarı” şeklinde yorumladı. Gazete, bir konsolosluk çalışanının tutuklanması sonrası gelen vize engeli kararının “misilleme” gibi göründüğünü ve gerilimin konsolosluk çalışanının tutuklanması sonrası “patlayarak açığa çıktığı” belirtildi. Haberde Bass’ın “Burada bana adalet aranıyormuş gibi gelmiyor. Bu daha çok intikam alma amacı taşıyor gibi” ifadeleri de yer buldu. CNN ise krizi “CNN çalışanları Türkiye Cumhuriyeti’nin vize başvuru sayfasına girmeye çalıştı fakat siteye erişim engelleme mesajıyla açıldı. Mesajda “Maalesef seçmiş olduğunuz ülkenin vatandaşları e-Vize başvurusu yapmaya yetkili değildir. En yakın Türk elçilik veya konsolosluğuna başvurmanızı rica ediyoruz” yazıyor. 2016 yılında 37 binden fazla ABD vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Bu rakam Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2015 yılında 88 bin 301’di” diyerek duyurdu. The Guardian, Der Spiegel, Die Welt, Le Monde, The New York Times, Aljazeere, BBC ve China Daily vize krizini flaş gelişme olarak yansıttı.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!