Günaydın Şansölye
Sığınmacı pazarlıklarının ‘başmüzakerecisi’ Angela Merkel, eleştirilere daha fazla kayıtsız kalamadı. Alman parlamentosuna hitap eden Merkel, Türkiye’ye açık çek vermeyeceklerini ifade etti. Merkel “Gayet açık ki Türkiye’ye basın özgürlüğü ya da Kürtlere yönelik muamele konusundaki kanaatlerimizi iletiyoruz” dedi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile yürüttüğü sığınmacı pazarlıklarının ‘başmüzakerecisi’ Almanya Başbakanı Angela Merkel, eleştirilere daha fazla kayıtsız kalamadı. Brüksel’deki zirve arifesinde Alman parlamentosuna hitap eden Merkel, mülteci krizine kalıcı çözüm getirilmesinin önemine işaret etse de Türkiye’ye açık çek vermeyeceklerini ifade etti.
Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlandırılması ve vatandaşlarına vizesiz seyahat taleplerine değinen Merkel, üyelik koşullarının “değişmediğini ve değişmeyeceğini” vurguladı. “Türkiye ve AB arasındaki müzakereler açık uçlu ve şu anda gündemde de değil” diyen Alman lider, vize serbestisi için de kuralların değişmeyeceğini belirtti.
Basın ve Kürt vurgusu
Ankara’nın insan hakları ihlallerini görmezden geldiği için kendi partisinin dahi tepkisini çeken Merkel, bu konuda da dile geldi. “Gayet açık ki Türkiye’ye basın özgürlüğünün korunması ya da Kürtlere yönelik muamele konusundaki kanaatlerimizi iletiyoruz” diyen Merkel, Avrupalı liderleri bu yöndeki taleplerinde ısrarcı olmaya çağırdı. Merkel’in “Mülteci krizi karşısında tüm Avrupa’yı kapsayacak bir anlaşmaya varıp varamayacağımı gösterecek” dediği zirvenin arifesinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) anlaşmaya itirazları da sürüyor.
Türkiye korur mu?
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad Hüseyin, Türkiye’nin tüm mültecileri himaye etmesini sağlayamazsa AB’nin insan hakları değerlerinden ödün vermiş olacağını söyledi. Ankara’nın Cenevre Sözleşmesi’ni sınırlı uyguladığını hatırlatan Zeyd, Türkiye’ye iade edilecek göçmenler arasında, mülteci tanımına uymasalar da korunmaya muhtaç çocuklar, engelliler, insan kaçakçılığı ve cinsel istismar mağdurları olacağını belirtti.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise, nihai anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal edeceği endişelerini gidermeye çalıştı.
‘Vetoya karışamayız’
“Toplu sınırdışı olmayacak” diyen Timmermans, her mültecinin durumunun bireysel olarak değerlendirileceğini belirtti. “Sığınmacılara sırtımızı dönmüyoruz, ister AB’de olsun ister Türkiye’de, gereken uluslararası korumayı alacaklar” diye konuştu. Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahat için “Bu süreci hızlandırmanın tek yolu, şartları daha hızlı yerine getirmektir. Haziranda vizelerin kalkması için, Türkiye’nin kalan tüm şartları nisanda yerine getirmesi gerekir” dedi. Türkiye ile müzakerelerde 5 başlığın açılmasına karşı üye ülkelerin veto girişimlerine Komisyon’un karışamayacaını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü