Dünya Türkmenleri unuttu
Şii Türkmen kasabası Amerli iki aydır IŞİD kuşatmasında. Elektriksiz ve susuz kalan, ilaç ve gıda stokları tükenmeye başlayan Amerliler Şengal'de olduğu gibi Batı'dan bölgeye müdahale etmesini istiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) haziran ayından bu yana Bağdat’ın 180 kilometre kuzeyinde, Selahaddin bölgesindeki Amerli kasabasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatması altında yaşam savaşı veren Şii Türkmenler için alarm verdi. Dünya örgütü Şii Türkmenler kurtarılamazlarsa katliam riski bulunduğunu belirtti.
Kerkük’ün güneyindeki bu küçük kasabanın sakinleri Şii oldukları için IŞİD tarafından “dinden dönmüş” sayılıyor ve doğrudan hedef alınıyor. Amerli halkının gençleri ellerindeki az sayıda silahla IŞİD’e direniyor ve artık dünyanın kendilerine sırt çevirdiğini düşünüyor. BBC Türkçe’ye telefonla durumu aktaran Amerli sakinlerinden Doktor Ali Elbayati, “Musul saldırısından sonra Amerli’nin çevresindeki bütün Türkmen köyleri IŞİD’in eline geçti. İnsanları öldürüp cesetlerini görülsün diye köylerin dışına attılar” bilgisini verdi. Elbayati ekledi: “70 gündür direniyoruz. Elektriğimiz yok, suyumuz akmıyor. Sadece tuzlu su var, o da ishal ve diğer hastalıklara yol açıyor. Kuşatma başladığından bu yana yaşlı ve hasta 50’yi aşkın kişiyi kaybettik. Susuzluk ve hastalıktan ölenler arasında çocuklar da var.”
Sincar (Şengal) Dağı’nda mahsur kalan Ezidileri kurtarmak için yapılanın benzeri bir operasyon henüz Amerli için düşünülmüyor. Amerlililer Irak askeri helikopterlerinin getirdiği malzemelerle yaşıyor. Ama günde en fazla bir kere gelebilen helikopterlerin taşıdıkları yiyecek ve ihtiyaç malzemesi yetersiz kalıyor. Helikopterlerle en fazla 30 kişi kasaba dışına çıkartılabiliyor. Kasabanın savunulması işini ise tamamen halk üstlenmiş. Nihat “Asker yok aramızda” diyor. “Aileler IŞİD’e karşı bir araya geldi, kendimizi ve toprağımızı korumak için savaşıyoruz.” Savunma güçleri arasında Nihat’ın 13 yaşındaki oğlu da var. “Oğlumun savaşması beni korkutuyor mu?” diye sorup yine kendi yanıtlıyor, “Hayır, onunla gurur duyuyorum. Biz anne babalar çocuklarımızın da bu savaşa katkıda bulunmasından gururluyuz. Bu da bizim cihadımız. IŞİD’ciler allahsız ve merhametsiz insanlar. Gerçek şu ki, Amerli halkının fazla seçeneği de yok.”
“İnsani bir felaketle karşı karşıyayız” diyor Doktor Elbayati, adeta haykırıyor: “20 bin Amerlili ölümle savaşıyor. Üç günde bir yemek yiyebilen çocuklar var. Durumu anlatabilmem imkânsız. Ne diyeceğimi bilemiyorum.”
Amerli Sünni grupların şiddetiyle ilk kez karşılaşmıyor. Kasaba ABD işgalinden sonra en kanlı saldırılardan birine sahne oldu. 2007’de El Kaide’nin bir kamyona yüklediği patlayıcılarla Amerli halkı 159 insanını kaybetmiş, 350 kişi yaralanmıştı. O yüzden Amerlililer şiddeti ve sevdiklerini bu şekilde kaybetmenin ne demek olduğunu iyi biliyor.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!