Dünya için kadınlar işin içinde yer almalı
Hayalinin peşinden koşan uzay turisti Anousheh Ansari Cumhuriyet'e konuştu.
İslam devriminin ardından 17 yaşında İran’dan ABD’ye göç etti. Astrofizikçi olmak istiyordu ama annesinin yönlendirmesi ile elektronik mühendisliği okudu. Evlendi, iş kurdu. Ama çocukluk hayallerinin peşini bırakmayıp 40. doğum gününü kutladığı 2006 yılında Rus yapımı Soyuz roketiyle uzaya gitti. Nasa astronotlarıyla geçirdiği 11 günlük uzay istasyonu macerasını anlattığı bloğu büyük ilgi gördü, 50 milyondan fazla okuyucuya ulaştı. Prodea Systems Kurucusu ve CEO’su, hayatında pek çok ilke imza atan İran asıllı ünlü bir iş kadını Anousheh Ansari (Anuşe Ensari) ile Turkcell Teknoloji Zirvesi için geldiği İstanbul’da konuştuk.
Herkes aynı gemide
“Uzayda geçirdiğim 11 gün bana hayatı farklı gözle bakmayı öğretti, öncelikle her şeyin ne kadar küçük ve önemsiz olduğunu görmemi sağladı. Harita üzerinde gördüğümüz çizili sınırlar yok, herkes aynı geminin yolcusu” diyen Ensari, Gandhi’nin “dünyayı değiştirmek istiyorsan, ilk önce kendinden başla” sözünü bir ilke haline getirdiğini söyleyerek, ASHOKA gibi sosyal girişimciliği güçlendirmek için çalışan vakıfların yönetim kurulunda yer aldığını ayrıca kadınların eğitime yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti. Ensari kadınların rolüne ilişkin, “Teknoloji hem iyi hem de kötü kullanılabilen bir araç bence daha yaşanabilir bir dünya için kadınlar teknolojini tasarım aşamasından itibaren işin içinde yer almalı” vurgusunu yaptı.
20 milyon dolar ödeyerek hayalini kurduğu uzay yolculuğunu gerçekleştiren Ensari bir yandan özellikle İran’da kız çocukları ve kadınlar için bir rol model olmuş ancak öte yandan da bu kadar büyük bir rakamı İran’da kadınların hak ve refahlarına yönelik projelere neden harcamadığı eleştirileri yöneltilmişti. Bunu değerlendirmesini sorduğumuz Ensari, “Biri olsun diğeri olmasın diye bir şey olmamalı. İkisini de yapabilirsiniz. Bence ümit ve hayallerin peşinden gitmeye ve onu gerçekleştirmeye ihtiyacımız var. Kaldı ki kadınların rolünü güçlendirmek için birçok projenin içinde de yer alıyorum” yanıtını verdi. Ensari bu uzay yolculuğunu yapabilmek için Rusya’da 1 yıl boyunca astronotların aldığı eğitimin benzerini aldı.
ONUN BAŞARILARI ÖRNEK OLDU Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell olarak eğitimden istihdamda, iş ve aile yaşamlarına kadar hayatlarının her noktasında her zaman kadınların yanında olduklarını söyleyerek “Turkcell’deki 17 bin çalışanımızın yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor, yöneticilerimizin de yüzde 35’i kadın. Kadınların ekonomiye katılımının, dünya ekonomisinin gelişimi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ailesiyle birlikte İran’dan ABD’ye iltica eden Anuşe Ensari ve onun imza attığı başarılar, fırsat verildiğinde kadınların yaşamlarının iyi yönde nasıl değişebildiğini gösteren çok güzel bir örnek bizim için” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!