Doğu Akdeniz’de Libya adımı
Doğu Akdeniz’de Kıbrıs çevresinde doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle tartışmalar sürerken Türkiye, halen iç savaşın sürdüğü Libya’da BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzalayarak kritik bir adımın önünü açtı. Muhtıra doğrultusunda münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalanması durumunda Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin deniz yetki alanının batı sınırları belirlenecek. Böylece Yunanistan’ın, Meis Adası’na dayanarak kendi münhasır ekonomik bölgesini Türkiye’nin kıta sahanlığına genişletme çabalarına karşılık verilecek.
Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Sarac ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde önceki gün Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Feyyaz el Sarac ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, görüşmede Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandığını duyurdu. Mutabakat muhtırası, son dönemde hidrokarbon arama çalışmaları nedeniyle uluslararası gerilimin arttığı Doğu Akdeniz açısından kritik bir adımı oluşturuyor. Yunanistan daha önce Antalya’nın Kaş ilçesine yaklaşık 2 km. uzaklıktaki kendisine ait Meis Adası’na dayanarak Meis-Rodos-Girit adaları açıklarını kendi münhasır ekonomik bölgesi saydığı yönünde açıklamalar yapmış ancak resmi bir münhasır ekonomik bölge ilanında bulunmamıştı.
Türkiye ise 19 Mart’ta BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupla kıta sahanlığı bildiriminde bulunmuştu. BM’ye yapılan bildirimde Akdeniz’in orta hattı esas olmak üzere Kıbrıs’ın doğusundaki 32 derece 16 dakika 18 saniye doğu boylamı ile Rodos’un batısındaki 28 derece doğu boylamı arasında kalan bölgenin, Türkiye’nin Akdeniz’deki kıta sahanlığına dahil olduğu belirtilmişti.
Adaların kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi olup olmayacağıyla ilgili uluslararası hukukta ihtilaflar bulunuyor. Türkiye, adalara kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge tanınmayacağı yaklaşımını benimserken Yunanistan tersini savunuyor.
‘HAKÇA PAYLAŞIM’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuş-oğlu dün yaptığı açıklamada, “Doğu Akdeniz’deki bu tür zenginliklerin ve yetki alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili herkesle çalışarak hakça paylaşımdan yanayız” dedi. Türkiye’nin Akdeniz etrafındaki tüm ülkelerle “zemin uygun oldukça” benzer işbirliklerine gidebileceğini belirtti. Türkiye’nin şu an diplomatik ilişkilerinin olmadığı Suriye ve Mısır gibi ülkelerle ilgili de “Şu anda bazı ülkelerle bilinen sebeplerden dolayı şimdi yapılması mümkün gözükmese de ileride bunlar da mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
‘HAFTER CEPHESİ PETROL SAHASINI VURDU’
Libya’da uluslararası toplumun tanıdığı Ulusal Uzlaşı Hükümeti’ne karşı Trablus’ta taarruz halinde olan General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin güneybatısındaki petrol sahaları yakınlarına önceki gün hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu. El Feel petrol sahasında üretimin geçici süreliğine durduğu savunuldu.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!