Doğal yapı zaten bozulmuş!
3. havalimanı projesinin çevresine verdiği zarar büyüyor. Bir taşocağı, kapasitesini iki katına çıkarmak için başvurdu.
Tartışmalı 3. havalimanı projesi hızla sürürken çevresinde verdiği tahribat da büyüyor. Eyüp, Ağaçlı ve Çiftalan mahalleleri sınırında işletilmekte olan bir taşocağı kapasitesini 2 kat arttırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı. Ormanlık arazide büyümesi planlanan taşocağı için bakanlığa sunulan dosyada çıkarılan malzemenin bir kısmının 3. havalimanı için kullanılacağı da belirtildi. Dosyada söz konusu ormanlık arazi için “Proje alanında 2008 yılında alınan ÇED Gerekli Değildir Belgesi’ne istinaden üretim faaliyetlerine başlanmış olup dolayısıyla bölgede doğal yapı bozulmuştur” vurgusunun yapılması dikkat çekti. Ağaçlı köyünde yaşayan Nezih Beceral ise “Burada ormanlık arazi 3. havalimanının ardından tahrip edildi. Hâlâ da ediliyor” dedi. 3. havalimanı projesi nedeniyle bölgedeki maden ocakları her geçen gün artıyor. Bakanlığa önceki gün yapılan başvuruda da kumtaşı ocağının mevcut 24.01 hektar üretim alanından 51.51 hektara çıkarılmak istendiği belirtildi. Söz konusu proje alanı ormanlık arazide delme-patlatma yöntemi ile çalışılacak.
Hammadde kaynağı
İlçe genelinde büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılıyor. Proje alanına da en yakın kuş uçuşu yaklaşık 850 metre mesafedeki Ağaçlı Mahallesi. Bakanlığa sunulan dosyada ocaktan çıkarılan kumtaşının İstanbul ve çevresindeki inşaat faaliyetlerine ve 3. havaalanı bağlantı yolları, Hasdal-Kemerburgaz yolu, karayolu projeleri gibi projelere hammadde olarak gönderileceği belirtildi. Dosyada proje alanının çevresine ilişkin şu ifadeler de dikkat çekti: “Alanda kamu projelerine hammadde sağlayan ocakların yanı sıra kömür ocakları, kil ocakları ve bu ocaklara ait tesisler bulunmaktadır. Proje alanında 2008 yılında alınan ÇED Gerekli Değildir Belgesi’ne istinaden üretim faaliyetlerine başlanmış olup, dolayısıyla bölgede doğal yapı bozulmuştur. Üretim faaliyetlerinin gerçekleşeceği yeni alanlarda yapılacak malzeme alımı ile arazi yapısında değişiklikler olacaktır.”
Köylü tepkili
Ağaçlı köyünde yaşayan Nezih Beceral artan maden ocaklarına tepki göstererek şöyle konuştu: “Ormanlık bir alandı köyümüz. 30 yıl önce taşocağı açmak istediler kömürü bulamadılar. Küçücük bir alanda çıplaklık vardı. Oraya açmaya çalıştılar, izin verilmedi. 3. havalimanı projesinden sonra taşocakları, kum ocakları açabilir hale geldi. Tüm madenciler üşüştü. Çıplaklığı büyüttüler. Ormanı yediler. Ormanı tahrip etmeye de devam ediyorlar.”
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- İşte en yüksek faiz veren bankalar...
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Teğmene çirkin saldırıda yeni gelişme!
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- Özel'den dikkat çeken Kılıçdaroğlu kararı
- Cemal Enginyurt'tan Cumhuriyet'e ilk açıklama!
- DP'de deprem: İstifa ettiler