Doğal hayat köşeye sıkıştı

Yerleşim alanlarının giderek genişlemesi, doğal hayatı tahrip eden gelişmeler sonucu avlık alanları daralan yırtıcı hayvanlar, besin sıkıntısı nedeniyle birbirlerinin alanlarına girmeye başladı. Burdur'da son bir hafta içinde bu tür nedenlerden dolayı yaralanan 9 şahin saptandı.

Doğal hayat köşeye sıkıştı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 14.01.2014 - 10:50

Burdur'da kanserle mücadele projesi olarak doğan, doğal hayatı rehabilitasyon merkezi olarak hizmet veren Lisinia Organik Köy'e son bir haftada Denizli, Isparta, Afyonkarahisar ve Burdur'dan tedavi edilmek üzere 9 yaralı şahin getirildi. Lisinia'ya daha önce getirilen yaban hayvanları genellikle bilinçsiz avcıların silahıyla yaralanmışken son getirilen şahinlerin birbirini yaraladıkları belirtildi. Doğal yaşam alanları giderek daralan, yok edilen yırtıcı şahinlerin, avlık bölgeleri kalmadığı için besin bulma çabasıyla diğer şahinlerin avlık bölgelerine girmek istediği, aralarında baş gösteren kavga nedeniyle de yaralandıkları belirlendi.

 

İnsanoğlu doğal yaşam alanını daralttı

Yaralı şahinlerin tedavi için getirildiği Lisinia'nın sahibi veteriner hekim Öztürk Sarıca, doğal ve yaban hayat sahalarının, yerleşim birimleri, fabrikalar, sanayi tesisleri ve doğal yapıyı bozan diğer etkenlerle insanoğlu tarafından hızla daraltıldığını söyledi.

Son bir hafta içinde merkezlerine 9 yaralı şahin getirildiğini açıklayan Öztürk Sarıca, "Şu ana kadar gelen yaralı yaban hayvanları, genellikle avcılar tarafından vurulmuş oluyordu. Bu kez getirilen şahinlerinse birbirleri veya başka yırtıcı tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucu yaralandığını gördük. Yırtıcılar birbirlerine ancak besin nedeniyle saldırır. Her yırtıcının kendi avlanma, beslenme alanı vardır. Bu alanlar, saydığımız nedenlerden dolayı çok daraldığı için yırtıcılar da diğer alanlara giriyor ve bu durumda birbirlerine saldırıyor. Besin alanlarını paylaşmamak için savaşıyorlar. Bizim bilgimiz dışındaki yaşananları da düşünürsek çok endişe verici bir durum. Bu bize yaban ve doğal hayatının iyice daraldığını, köşeye sıkıştığını gösteriyor" diye konuştu.

 

'Doğal hayatı bitirme noktasındayız'

Yaban ve doğal hayat alanlarının daralmasının doğal yaşamın geleceği için büyük tehlike olduğuna işaret eden Sarıca, "Gelecek nesillerin doğal hayatını bugünden yok etmiş, kısıtlamış oluyoruz. Sadece bugünü düşünerek doğal hayatı yok etmeye doğru giden bir sürecin içindeyiz. Fabrikalar, sanayi tesisleri, yerleşim alanları, zirai ilaç kullanımı, bilinçsiz avcılık ve doğayı tahrip eden her türlü etkenle doğal hayatı bitirme noktasındayız. Çok kaygı verici bir durum. Devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bundan sonraki doğal hayata ilişkin verilecek kararlarda terazinin ayarı artık insandan değil, doğadan tarafa çevrilmeli, yoksa doğal hayat yok oluyor" dedi.

 

Nasıl belirlendi

Yaralı getirilen şahinlerle ilgili bilgi veren Öztürk Sarıca, avcı yaralanmalarında saçma izi ya da parçalanmış doku olduğunu, bu kuşlarda ise kanat uçlarının, tüylerin koparıldığını, kırık kemikler olduğunu ve bunun da şahinlerin başka bir yırtıcının saldırısına uğradığını gösterdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon