Diyarbakır’da kitap şöleni

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, 4 yıl aranın ardından dün düzenlenen törenle kapılarını açtı. Kağıt fiyatlarındaki artışın önemli bir baskı yarattığı bugünlerde fuar, ilgi odağı oldu.

Diyarbakır’da kitap şöleni
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2018 - 23:23

TÜYAP tarafından 120 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilen Diyarbakır 6’ncı Kitap Fuarı, dün düzenlenen törenle, 4 yıl aradan sonra yeniden kapılarını açtı. 25-30 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açık kalacak fuarda, beş gün boyunca panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk atölye çalışmalarından oluşan 60 etkinlik gerçekleştirilecek. Fuarda kitapseverler, imza günlerinde aralarında onur konuğu Mıgırdiç Margosyan’ın da olduğu, Canan Tan, Altan Öymen, Ahmet Telli, Ayşe Kulin, Oya Baydar, Şükrü Erbaş, Aytül Akal, Fikret Başkaya, Nurcan Baysal, Dilara Keskin, Işık Ergüden, Nil Sakman, Kemal Hamamcıoğlu, Hasan Ali Toptaş, Mine Soysal, İsmail Saymaz, Levent Gültekin, Zeynep Sevde, Murat Özyaşar, Kadir Yıldırım, Kerimcan Akduman, İlkay Marangoz, İsmail Beşikçi ve Bahadır Yenişehirlioğlu gibi 250’den fazla yazarla buluşabilecek.

Fuarın bu yılki onur konuğu olan Mıgırdıç Magrosyan, yapıtlarıyla eski Diyarbakır’ı anlatıyor. Fuar boyunca düzenlenecek birçok panel ve söyleşide, Margosyan’ın edebiyatı, eserleri ve yaşamı konu edilecek. Fuarda ayrıca Magrosyan’ın kitaplarından alıntılar ve kişisel fotoğraf albümünden oluşan “Gittin ki, Tez gelesin” başlıklı bir de sergi olacak.

Fuarda Kürtçe yayınlar yapan Aram, Aryen, Peyvend, Nubihar, Lis, Avesta, Sîtav, Dara, Ava, J&J, basımını yaptığı yeni kitapları ile yer alacak.

Dün gerçekleştirilen açılışta konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği 2’nci Başkanı Fahri Aral, döviz kurlarındaki artış sonucu Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle birlikte günden güne derinleşen ekonomik krizin yayın evlerini çok zor durumda bıraktığını söyledi.

Aral, kitap kâğıdının neredeyse tamamını ithal eden Türkiye’de, kur krizi nedeniyle kitap maliyetlerinin yüzde 80 arttığına dikkat çekerek, bunun okuma oranını kötü etkileyebileceğini söyledi. Aral, “Eğitimde yaşanan bazı iç karartıcı gelişmeleri söyleyeyim. Türkiye’de bin kişiden sadece 3 kişi okuduğunu anlayabiliyor. Okulunu bitirmeden bırakan öğrenci oranında Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde birinci. Bunun iki nedeni var. Biri ekonomik kriz, diğeri ise eğitim sistemidir” dedi. Mıgırdiç Margosyan ise “Sur’un kerpiç bir evinde 1938 yılında dünyaya geldim. Eğitim çağı geldiğinde gavur babam Dişçi Ali, İstanbul’a biletimi keserek postaladı beni. Babam bana ‘Git anadilini öğren adam ol’ dedi. Babamın adam olma kriteri anadilini bilmekti. Gerçekten adam olmuşum ki, İstanbul’dan kalkmış bugün Diyarbakır’da huzurunuzdayım” diye konuştu.

Girişin ücretsiz olduğu Diyarbakır Kitap Fuarı her gün 10.00-19.30, kapanış günü 30 Eylül 2018 Pazar ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Margosyan ile söyleşi

Yarın saat 15.15’te başlayacak “Mıgırdiç Margosyan Edebiyatının Kaynakları” başlıklı söyleşide fuarın Onur Konuğu Mıgırdiç Margosyan ile Rober Koptaş söyleşecek.
30 Eylül Pazar günü saat 14.30’da başlayacak “Edebiyatın Bölge’ye İçeriden ve Dışarıdan Bakışı” başlıklı söyleşide ise gazetemiz Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazarlar Oya Baydar ve Nurcan Baysal ile söyleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler