Diyanet 'devlet günü'nde
Devlet protokolündeki yerini değiştiremedi ancak perşembe kabüllerine girdi.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olmasıyla ilan edilen “Yeni Türkiye”nin, “Eski Türkiye”den devraldığı perşembe günleri yapılan ve“devlet günü” olarak tanımlanan Çankaya Köşkü’ndeki olağan görüşmelerde dün Diyanet İşleri Başkanlığı farkı yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le de olağan görüşme yaptı. Bu görüşmeyle Diyanet’in yeni hükümette doğrudan Başbakan’a bağlanmasının nedeni de ortaya çıktı. Uzun süredir Diyanet’in devlet protokolündeki 47. sıradaki yerini daha yukarılara çekmeye yönelik protokol liste değişikliğinin önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den vize alamadığı öğrenildi. Buna karşı yeni hükümet de çözümü, Diyanet’i önce Başbakan’a bağlamak, sonra da devlet gününe çıkarmakla buldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni hükümetle birlikte ilklere imza atmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Diyanet’le ilgili bir ilki gerçekleştirdi. Erdoğan, bir perşembe klasiği olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le haftalık olağan görüşmelerini yaptı. Ancak Erdoğan, olağan görüşmelerine bir isim daha ekledi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i de devlet günü kapsamında kabul etti. Görmez’in Cumhurbaşkanı ile haftalık olağan görüşme yapması, yeni hükümetle birlikte doğrudan Başbakan’a bağlanan Diyanet’le ilgili bazı bilinmeyenlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Edinilen bilgilere göre, Diyanet ile ilgili şu gelişmeler yaşandı:
Bakanların önüne çekilecekti: 2011-2012’de Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Diyanet’in Devlet Protokol Listesi’ndeki yerinin 47. sıradan daha yukarılara çekilmesi için çalışma başlatıldı.“Askeri vesayeti geriletme” sunumuyla yapılan hazırlıkta Diyanet’in 10. sıraya yükseltilerek, kuvvet komutanlarının üstüne çıkarılması benimsendi.
Atatürk dayanağı: Eski Başkan Prof. dr. Ali Bardakoğlu’ndan görevi devralan Mehmet Görmez yönetimindeki Diyanet, kuvvet komutanlarının yanısıra “bakanlardan” da üstte olmak yönünde görüş bildirdi. Diyanet buna dayanak olarak kurumun doğrudan Atatürk’e bağlı olmasını gösterdi. Ancak Dışişleri ve Diyanet arasında sağlanan bu mutabakat, dönemin Cumhurbaşkanı Gül’e aynı şekilde kabul ettirilemedi. Yasa gereği Devlet Protokol Listesi Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girebiliyor.
Bakanlar üstü: Erdoğan Köşk’e çıkıp, Davutoğlu Başbakan olunca Diyanet ilk önce Başbakan’a bağlandı. Böylece Diyanet, Genelkurmay, MGK Genel Sekreterliği, MİT, TOKİ ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı ile birlikte doğrudan Başbakan’a bağlanan bir kurum haline geldi. Bu yükseliş, Diyanet çevrelerinde “Protokoldeki yükselişten daha önemli”bulundu. Ancak önümüzdeki günlerde protokol listesindeki yükselişin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleşebileceği belirtiliyor. Diyanet’in bundan sonra da perşembe günleri haftalık olağan görüşmeleri sürdürüp sürdürmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.
Öte yandan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nde katıldığı programda AİHM’in zorunlu din dersinin kaldırılmasına yönelik kararını değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez,“Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Eğer bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman, Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Emekli askeri hakimden Varank’a sert yanıt!
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Fikret Orman'dan Talisca yanıtı!
- Salim Güran'ın ses kayıtları ortaya çıktı!