Diyabet hastası sayısı artıyor

Türkiye'de son 15 yılda diyabet hastası sayısının yaklaşık 3 katına çıktığı ve aynı dönemde yetişkin nüfusta diyabetin yüzde 90 oranında arttığı belirtildi.

Diyabet hastası sayısı artıyor
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 04.11.2014 - 15:35

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, diyabetin, pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da üretilen hormonun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu kaydedildi.

Diyabet hastalarının yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamadığı ve kan şekerinin yükseldiği anlatılarak, şöyle denildi: "İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için 'Juvenil diyabet' adını da alır. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu dışarıdan insülin hormonunu almak zorundandırlar. Tip 2 diyabet ise insüline bağımlı olmayan ya da erişkin diyabeti olarak da adlandırılır. En sık görülen form, Tip 2 olup ana sebepleri obezite ve yetersiz fiziksel aktivitedir. Uluslararası Diyabet Federasyonunun tahminine göre dünyada 382 milyon yetişkin, diyabet hastasıdır. Son 15 yılda Türkiye'de diyabet hastası sayısı yaklaşık 3 katına çıkmış ve yapılan bir çalışmaya göre bu dönemde yetişkin nüfusta diyabetin yüzde 90 oranında arttığı gözlemlenmiştir."

Ailesinde diyabet olanlar, obezler, 4 kilogramdan daha ağır bebek doğuran kadınlar ile stres altında yaşayanlarda diyabetin riskinin daha yüksek olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sık idrara çıkma, açlık hissi, çok su içme, cilt yaralarında geç iyileşme, ağız kuruluğu, sık sık enfeksiyon geçirme, kuru cilt, ellerde ve ayaklarda uyuşma gibi durumlar, Tip 2 diyabetin en önemli belirtileridir. Ağız kuruluğu, susama, çok ve sık idrar yapma, yorgunluk ve halsizlik, sık ve aşırı acıkma, istem dışı kilo kaybetme, bulantı, kusma, karın ağrısı, bulanık görme ve ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma ise Tip 1 diyabetin belirtileri arasında yer alıyor."

Açıklamada, bir kişinin kan şekeri düzeyinin, normalden yüksek olmasına rağmen diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte olmaması durumunda, söz konusu kişinin gizli şeker hastası olarak tanımlandığına işaret edilerek, "Diyabet Önleme Programına katılan bu hastaların yüzde 11'inde diyabet gelişmiştir. Bazı çalışmalar, gizli şeker hastası olan kişilerde 10 yıl içinde Tip 2 diyabetin geliştiğini saptamıştır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler