Dişçi korkusu, örümcek korkusuna benziyor

Çaresizce dişçi koltuğunda oturduğunuzu düşünün, ağzınız sonuna kadar açık ve delgi aletinin sesi beyninize işliyor. Bu durum hiç kimse için hoş değildir. Fakat dişçi fobisi olanlar için en büyük kabustur bu.

Dişçi korkusu, örümcek korkusuna benziyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2014 - 13:31

Araştırmacılara göre bu panik şimdiye dek sanıldığı gibi kan, yaralanma ve iğne korkusuna değil daha çok örümcek korkusuna benziyor. Avusturyalı bilim insanları dişçi korkusu olan ve olmayan kişilere çeşitli resimler göstermiş. Bunların üzerinde mesela delgi aleti, bir silahın namlusu, kurt gibi iğrenç motifler ve fincan, ütü vb nötr eşyalar bunuyordu. Katılımcılar bu resimlere bakarken, araştırmacılar da beyin akımlarını, nabızlarını ve yüz kaslarını incelemişler.

Dişçi korkusu olanların, diş tedavisiyle ilgili resimler gördüklerinde nabızları yükselmiş ve beyin akımları değişmiş. Bu katılımcılarda, optik uyarılardan sorumlu olan beyin bölgesinin daha etkin olduğunu gördük ve katılımcılar resimlere daha dikkatli bakıyorlardı diyor Graz Üniversitesi psikologu Anne Schienle. Genel olarak bakıldığında diş tedavisine gösterilen tepki daha çok hayvan korkusunu andırıyor ve bu yolla tedavi edilebilir!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler