Dink davasında eski emniyet müdürü Yunus Dolar dinlendi
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 4’ü tutuklu 77 kamu görevlisinin yargılandığı dava görüldü. Mahkeme eski emniyet müdürü Yunus Dolar tanık sıfatıyla dinlendi. Mahkeme başkanı sanıklardan Ercan Gün’ün “FETÖ ilişkisine dair ne biliyorsunuz?” diye sordu. Dolar, “Ben Vatan caddesinde çalışırken o da polis muhabiriydi. Ekrem Dumanlı’nın kardeşiyle aynı katta çalışıyorduk. Ekrem Dumanlı, kardeşinden veya bizden bir şey ileteyeceği zaman Ercan Gün aracılığıyla iletiyordu. Bizde bir şey söyleyeceğimiz ya da ileteceğimiz zaman Ercan Gün vasıtasıyla iletiyorduk” dedi.
İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek ve Ercan Gün Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
MİT'TEN YANIT YOK
Duruşma mahkeme başkanının, MİT mensuplarının dinlenmesine ilişkin yazılan yazıya yanıt gelmediğini belirtmesiyle başladı.
'CİNAYETİ TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM'
Duruşmada ilk olarak dönemin Trabzon Jandarma Görevlisi Hasan Gözalan tanık sıfatıyla dinlendi. Duruşmaya Trabzon'dan SEGBİS ile bağlanan Gözalan, Dink cinayetini televizyondan öğrendiğini öne sürerek, “Beni aradılar 'ihbar var' dediler, Samsun'da yakalanmıştı. Trabzon'dan biri öldürmüş. O zaman öğrendim. Harekat merkezinden aradılar, ihbar tutanağını çözmem için. Ben de gidip çözdüm" dedi.
Mahkeme başkanı, ihbarın geldiği tarih ile çözüm tutanağı arasında zaman farkına dikkat çekti. Gözalan ise çok zaman farkı olmadığını iddia etti. Mahkeme başkanının, Mcdonald's saldırısına ve Yasin Hayal'e ilişkin bilgisi olup olmadığına ilişkin sorusuna ise Gözalan, "Bilgim yok. Yasin Hayal, McDonald’s bombalanmasıyla ilgili yer gösterme sırasında ben de vardım. Yasin Hayal bizleri boş bir binaya götürdü. Bombayı o alanda denediğini söyledi. Daha sonra ise polisler tarafından tutuklandı. Çıktıktan sonra teknik takibi gündeme gelmedi” dedi.
'ORHAN PAMUK'UN ADI GEÇMİŞTİ'
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, “Cinayeti televizyondan öğrendiğinizi söylediniz. Sizi kim aradı?" diye sordu. Gözalan ise arayan kişinin ismini bilmediğini ancak harekat merkezinden bir görevlinin kendisini aradığını söyledi. Bakırcıoğlu da bu arama dışında kendisini arayan olup olmadığını sordu. Gözalan, aranmadığını belirtti. Bakırcıoğlu, "İhbarın geldiği tarihten 9 gün sonra iletişim tespit tutanağının düzenlenmiş olduğu görülüyor, öncesinde bir tutanak düzenlendi mi?" diye sordu. Gözalan, "O gün yarım saat, bir saat sonra ihbar tutabağı düzenledik. Eminim, ben çözüm yaparken Samast Samsun'da yakalanmıştı" dedi. Bakırcıoğlu bu kez, “Trabzon’da görevli olduğunuz 2004 ile 2007 yılları arasında Hrant Dink de dahil olmak üzere başka cinayet planlamasına ilişkin bilgi aldınız mı?” diye sordu. Gözalan bu soruya ise, “Hrant Dink’in adını duymadım ama Orhan Pamuk’un adı gelmişti” şeklinde yanıt verdi.
'HRANT DİNK'İN ADINI CİNAYETTEN BİR YIL ÖNCE DUYDUM'
Gözalan'ın ardından dönemin Trabzon Jandarma Görevlisi Uğur Erdoğan tanık olarak dinlendi. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Erdoğan istihbaratta aşırı sol faaliyetlerde görevli olduğunu söyledi. Hrant Dink'in adını cinayetten bir ay önce aynı birinde çalıştığın Okan Şimşek ve Veysel Şahin’den duyduğunu aktaran Erdoğan, “Odadaki bilgisayarından Hrant Dink’in fotoğraflarına ve Agos’ın sayfalarına bakıyordu. Orada gördüm" dedi.
'TEDBİR ALINMASI İÇİN YAZI YAZILDI'
Erdoğan’ın ardından eski Emniyet Müdürü Yunus Dolar tanık olarak dinlendi. Yunus Dolar, Dink cinayet öncesinde Agos gazetesi önünde protestolar olduğunu anımsatarak, “Onlarla ilgili bir bilgim oldu. Onun dışında bir bilgim yok” dedi. Mahkeme başkanı cinayete ilişkin gelen herhangi bir ihbar var mıydı? diye sordu. Dolar ise, “Agos önündeki basın açıklamasından sonra tedbir alınması için yazı yazıldığını hatırlıyorum. Onun dışında bir şey hatırlamıyorum” diye konuştu.
Mahkeme başkanı sanıklardan Ercan Gün’ün “FETÖ ilişkisine dair ne biliyorsunuz?” diye sordu. Dolar, “Ben Vatan caddesinde çalışırken o da polis muhabiriydi. Ekrem Dumanlı’nın kardeşiyle aynı katta çalışıyorduk. O da FETÖ mensubuydu. Ercan Gün’de Zaman gazetesinde çalıştığı için kendisini 90’lı yıllardan beri kendisini tanıyorum. Ekrem Dumanlı, kardeşinden veya bizden birşey ileteyeceği zaman Ercan Gün aracılığıyla iletiyordu. Bizde bir şey söyleyeceğimiz ya da ileteceğimiz zaman Ercan Gün vasıtasıyla iletiyorduk” şeklinde yanıt verdi.
Başkan, “Mit müsteşarının ifadeye çağırılmasıyla ilgili Ercan Gün’ün dahil olduğu bilginiz bir olay var mı?” diye sordu. Yunus Dolar, “Evet var. Ercan zaman zaman odama uğrardı. O gün yine odama geldi. Sohbet ederken MİT müsteşarının ifadeye çağrılmasını doğru bulmadığımı söyledim. O ise bana, ‘neden şaşırıyorsun’ diyerek bu konunun Amerika’da FETÖ elebaşının olduğu bir ortamda istişare edildiğini söyledi.
Ercan o gün odama geldi. Bu durumun bana mantıklı gelmediğini söyledim. Ancak Ercan Gün bu konunun Amerika’da FETÖ elebaşı tarafından geldiğini söyledi.
Mahkeme başkanı Dolar’a, “Hakkınızda FETÖ’den soruşturma yürütüldü mü?” dedi. Dolar soruşturma yürütüldüğünü 6 gün gözaltında kaldığını ancak etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandığını, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin en ünlü tekstil devi kapandı
- SMA'lı bebeğin babası intihar etti!
- Muğla'da helikopter kazası: 4 kişi öldü!
- Soğuk havada TIR kuyruğu 30 kilometreyi geçti
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- Öğrencisinin Suriye'de Bakan olduğunu öğrendi
- Evini kiraya verecekler için geri sayım
- 'Su sorununu çözmek, DSİ'nin görevi değil'
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- İstanbul Barosu hakkında soruşturma!