Devlet 'görünmez olun' diyor
Ankara’daki İskitler bölgesinde kar topu oynayan iki trans kadına polisin müdahale ettiği öne sürüldü. Pembe Hayat Derneği, polislerin kadınları “Burada çalışırsanız kan akar” diyerek tehdit ettiğini öne sürdü. Kaos GL Derneği ise “Devlet transların görünmez olmasını istiyor” açıklamasını yaptı.
Ankara, İskitler mevkiindeki bir hurdalıkta çalışan iki trans kadına, kartopu oynadıkları gerekçesiyle polislerin saldırdığı iddiası tepki çekti. Olay, Pembe Hayat Derneği tarafından şöyle aktarıldı: “Kardan dolayı iş olmaması nedeniyle hurdalıkta çalışan iki kadın arkadaşımıza polis, hiç yoktan müdahalede bulundu. Polis bir kadını saçlarından yakalayarak şiddet uygularken, diğerinin aracına kaçmayı başardığı ifade edildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, etraftakiler şiddeti telefonlarına kaydetti. Polislerin, trans kadınları zorla gözaltına alırken, bölgede çalışmak için ısrar etmeleri durumunda kan akacağı yönünde tehditler savurdukları belirtildi.”
Dernek tarafından, trans bireylerin bir süre sonra serbest bırakıldığına dikkat çekildi. Kaos GL Derneği ise, trans bireylere “hiç yoktan şiddet” iddialarıyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulundu. Derneğin sözcülerinden Ömer Akpınar, birkaç gün önce, köprüden atlayarak intihar eden trans Eylül vakasının alt metninde Ankara’dakine benzer yaklaşımların aranması gerektiğine dikkat çekti: “Trans bireylerin sosyal hayata katılmasına hiçbir biçimde izin verilmiyor. Sadece polisin değil, çetelerin de saldırısına maruz kalıyorlar. Genellikle trafiği engelledikleri yönünde bir şikâyet var. Oysa bu gerçeği yansıtmıyor. Ankara’da kartopu oynadıkları için saldırıya uğrayan arkadaşlarımızın durumu da bunu teyit ediyor. Translar çalışma hayatına dahil olamıyorlar. Çalışma hayatında yer alabildiklerinde ise, işlerini kaybetmeyeceklerinin bir garantisi yok. Bu konuda sendikaların yardımına ihtiyacımız var. Genel olarak özetlersek, devlet transların görünmez olmasını istiyor. Başınızın çaresine bakın, ne haliniz varsa görün diyor.”
‘İntihara zorlanıyorlar’
Ayrımcılığa ve şiddete uğrayan insanların intihar olasılığının çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akpınar, cumartesi gecesi Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak hayatına son veren 1992 doğumlu Eylül Cansın’ın konunun son örneği olduğunu anlattı: “Video yoluyla bir intihar notu bırakan Eylül, ‘yapamadım çünkü insanlar izin vermedi’ dedi. İşte tam olarak bunu söylüyoruz. Trans oldukları için ötekileştirilen ve hiçbir biçimde toplumda olmalarına izin verilmeyen insanlar, bir süre sonra çaresiz kalıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti