Deutsche Bank yeni kriz getirebilir
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın hisselerindeki düşüş ve fon kaçışı tüm dünyada piyasaları sarstı. Deutsche Bank hisseleri dün rekor seviyelere düşerken Asya ve Avrupa’da hisse senetleri değer yitirdi. Dolar/ TL de dün 3 civarındaki seyrini sürdürdü.
Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın hisseleri, bankanın bazı hedge fon müşterilerinin banka üzerinden tuttukları pozisyonları kapattıklarını ve nakit paralarını çektiklerini iddia eden haberin ardından rekor seviyede geriledi. Bloomberg News’e göre Deutsche Bank ile çalışan yaklaşık 10 hedge fon finansal risklerini azaltmak için Alman bankasını kısmi olarak bıraktı.
Sekiz yıl önce yine bir eylül ayında, Lehman Brothers büyük oranda, panik yaşayan hedge fonların paralarını çekmesine bağlı olarak iflas etmişti. Ekonomistlere göre bazı büyük hedge fonların Deutsche Bank’taki pozisyonlarını kapatacak kadar endişelenmesiyle, iki durum arasındaki paralellik oldukça açık, ancak bu ilişki aynı zamanda yanıltıcı da olabilir.
ABD fitili ateşledi
‘Hedge fon’ terimi, genellikle kısa vadeli hareket eden ve yüksek kar amacıyla piyasadan piyasaya dolaşan fonları ifade ediyor. Bu fonlar yüksek kâr gördüğü yerlere hızla girip, kârlar düşünce hızla çıkıyorlar.
Deutsche Bank hakkındaki endişelerin temelinde ise ABD Adalet Bakanlığı’nın usulsüz konut kredisine dayalı menkul kıymet satışları nedeniyle bankaya verdiği 14 milyar dolarlık ceza bulunuyor. Deutsche Bank, Adalet Bakanlığı’nın talep ettiği rakamın yarısına yakın bir karşılık ayırmıştı.
Deutsche Bank’ın müşterilerine ve bankaya yakın kaynaklara göre, banka yetkililerinin, bankanın sağlamlığına ilişkin teminat vermesi talep ediliyor.
Varlıkları satabilir
Hedge fonlar tüm banka müşterilerinin karşılaştığı ikilem ile karşı karşıya bulunuyor. Deutsche Bank’ta pozisyonlarını korumak yoluyla sağlayacakları kazanç çok küçük, ancak bankanın sıkıntıya girmesi durumunda karşılaşacakları olası kayıplar oldukça büyük. Lehman da tüm bankalarla aynı şekilde iflas etti.
Çıkışa yönelen müşterilerine ve karşı taraflara ödeme yapabilecek düzeyde yeterli nakit ve likit varlıklara sahip değildi. Deutsche’nin likit varlıkları, haziran sonundaki rakamlara göre 220 milyar Avro’yu buluyor. Bu, toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 12’sine denk geliyor. Lehman’ın ise çöküşünden 1 ay önce varlıklarının yüzde 7.5’ini temsil eden 45 milyar doları vardı.
Deutsche Bank satışı nisbeten zor olan varlıklarını Avrupa Merkez Bankası’na daha rahat satabilecek durumda bulunuyor. Lehman’ın talebi ABD Merkez Bankası tarafından reddedilmişti.
Domino korkusu
Krizin diğer Avrupa bankaları üzerinden piyasalar üzerinde sarsıcı bir etkisi olmasından korkuluyor. Marketwatch’tan Joseph Adinolfi, bu kapsamda dört unsura dikkat çekti:
1 Merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için radikal bir şekilde negatif faiz politikasını tercih etmesi, bankaların uzun vadeli kredilerden elde ettiği gelirle kısa vadeli borçlanma maliyetleri arasındaki gelirleri ortadan kaldırarak bankaların gelir yaratma yeteneklerini baltaladı.
2 Birçok banka, küresel piyasaları sarsan 2008-2009 krizi sonrası yeniden yapılanmada geç kaldı.
3 İtalyan bankaları milyarlarca Avro’luk kredileriyle Avro bölgesinin ekonomisi için ciddi bir risk oluşturuyor.
4 Birçok banka mortgage odaklı enstrümanlar dolayısıyla para cezaları ile karşı karşıya kalabilir. Bu durum bankaların sermaye tamponlarının artmasına neden olabilir.
İşten çıkarmalar Geçen yıl 6.8 milyar Avro zarar eden Deutsche Bank, ekim ayında 35 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Açıklamada ayrıca bankanın Arjantin, Şili, Meksika, Peru, Uruguay, Danimarka, Finlandiya, Norveç, Malta ve Yeni Zelanda’da faaliyetlerine son vereceği, Almanya’da 200’den fazla şubesini kapatacağı ve Postbank iştirakini satacağı da belirtilmişti.
Commerzbank sırada Öte yandan Deutsche Bank’ın yanı sıra Almanya’nın en büyük ikinci bankasında da işler yolunda gitmiyor. Commerzbank, ana işlerine konsantre olmak için yeniden yapılanmanın bir parçası olarak gelecek yıllarda 9 bin 600 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi. Yaklaşık 50 bin çalışanı bulunan banka, söz konusu işten çıkarmalarla personelini yaklaşık yüzde 20 azaltmış olacak. |
Cryan: Güçlü temellere sahibiz
Deutsche Bank Üst Yöneticisi (CEO) John Cryan, çalışanlarına yaptığı açıklamada, bankanın likidite rezervlerinin 215 milyar Avro’nun üzerinde olduğunu belirtti. Piyasa güçlerinin bankaya olan güvene zarar verdiğini söyleyen Cryan, Deutsche Bank’ın güçlü temellere sahip olduğunu vurguladı. Cryan, Deutsche Bank hisse senetlerinin düşüşüne ilişkin olarak da “ABD’deki hukuki durum hisse senetlerinin düşüşünü haklı çıkarmıyor” dedi ve bankanın tüm sermaye yeterliliklerine sahip olduğunu, planın yolunda ilerlediğini söyledi. Deutsche Bank’ın hedge fonlarla ilgili faaliyetlerinden sorumlu yöneticisi Barry Bausano, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada biriminin ‘hâlâ son derece kârlı’ olduğunu belirtti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise Berlin’deki açıklamasında Deutsche Bank’taki sorunlardan ECB politikalarının sorumlu olduğu yönündeki eleştirilere cevap verdi. Bu görüşe katılmadığını belirten Draghi, “Eğer bir banka sistematik bir tehdidi temsil ediyorsa bunun nedeni düşük faizler olamaz. Bunun arkasında başka nedenler olmalı” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- 'Bahçeli ile görüşmesini MYK'de anlattı'