Dershaneler merdiven altına
Hükümetin kapanması yönünde karar aldığı dershanelerin bir kısmı yollarına okul olarak devam ederken bir kısmı da yasanın etrafından dolanma peşinde. Bu kurumlar “Özel Ders Bürosu, Bilgi Küpü, Matematik Evi” gibi isimlerle öğrenci kaydı yapıyor.
Dershanelerin yerini ‘’Özel Ders Bürosu’’, ‘’Bilgi Küpü’’, ‘’Matematik Evi’’, Etüd Merkezi’’ gibi yerler alırken, özel ders ücretleri 300 liraya çıktı!
Okullarda açılan hazırlık kurslarında öğretmenlere ise bir ders ücreti için 9 lira verilecek! Her sınıftan öğrenci velisi, çocuğunu sınavlara nasıl hazırlayacağını kara kara düşünürken, 11. sınıf velileri panik halinde dershane hizmeti veren kurum, özel öğretmen arayışı içinde.
Bir dershane sahibi, çocuklarının 2016 YGS ve LYS’ye nasıl hazırlanacaklarını soran ve bunun maliyetini öğrenmek isteyen anne-babalara şunları söyledi:
‘’Biz kurumu kapatmıyoruz, belki adını değiştiririz. İhbar, baskın vb olursa başka bir adla başka bir yere taşınırız. Öğrencilerimizle birlikte merdivenaltına ineriz.
Olmadı öğretmenleri evinize getirir, orada ders veririz. Yani çocuğunuzu illaki sınavlara hazırlarız ama bunların maliyeti eskiye göre çok yükselir.’’
Voliyi vurduk!
Bazı dershaneler de, ‘’boşluğu doldurmak’’ amacıyla ‘’Özel Ders Bürosu’’ açmaya başladı. 5-6 öğrencilik gruplara ders verilen bu bürolarda, ders saati 250-300 lira arasında. Bir eğitimci, veli talebini ‘’iyi’’ değerlendirerek bazı semtlerde ‘’Özel Ders Bürosu’’ açtıklarını anlattı. Ruhsat, vergi ödeme vb hiçbir yasal zorunluluğu yerine getirmeden öğrenci kabul ettiklerini, kimsenin de gelip ‘’dershaneler kapanıyor, nedir bu yaptığınız?’ demediğini, üstelik ders saatine 300 lira aldıklarını belirten eğitimci, ‘’Asıl parayı buradan kazanmaya başladık. Voliyi vurduk diyebiliriz. Veli, çocuğu üniversite sınavını kazansın, iyi bir üniversiteye girsin istiyorsa başka çaresi yok’’ dedi.
Dershane ücretleri geçen yıl, yıllık 3 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyordu. Anadolu’da 2 bin liraya dershane bulmak da mümkündü. Şimdi ise çocuklarının sınavlara iyi hazırlanmasını isteyen anne-babalar, neredeyse küçük bir serveti gözden çıkarmak zorunda.
Eğitim koçluğu, etüd merkezi vb hizmeti veren kurumların yöneticileri, ücret artışını ‘’merdivenaltına indiğimizde ücret yükselir. hem bizim için hem öğrenci için risk var. bu hizmeti almak isteyenlerle oturup maliyet hesabı yapacağız, Gerekirse 3-5 öğrencilik gruplar oluşturup öğretmenleri evlere yollayacağız ama bunun maliyeti, dershane ücretinden çok olur’’ diye açıkladı.
Dershaneden dönüşen Temel Liselerin ücretleri şu an 10 bin-20 bin TL arasında. Ancak, bir lise kurucusu, ‘’Veliler henüz tehlikenin farkında değil. Mayıs ayında ortada kaldıklarını anlayınca panikleyecekler, o zaman bu liseler 30 bine de kayıt alır’’ dedi.
Devlet okullarında, sınava hazırlık kursları açılıyor. Ancak, öğrenciler bu kurslarda sınavlara iyi hazırlanamayacaklarını düşünüyor. Bir öğrenci okulundaki durumu, ‘’öğretmenimiz bize ‘sabah anlattığımı dinliyor musunuz ki öğleden sonra kursta anlattığımı dinleyeceksiniz! Saati 9 liraya akşama kadar okulda kalıp kimse ders vermez’ dedi. Bu öğretmen mi bizi sınava hazırlayacak?’’ diye anlattı.
Kabataş’tan Temel Lise’ye Temel Lise’’ açan bazı dershane kurucuları, öğrencilere ve ailelere öyle bir tablo çiziyor ki, anne-babalar çocuklarının kayıtlarını, panik halinde bulundukları liselerden alıp bu okullara yaptırıyor. Hüseyin Avni Sözen, Kabataş, Haydarpaşa gibi yüksek puanlı liselerden bile dershaneden dönüşen liselere geçen öğrenci çok. Anne-babalar, çocuklarının yıllarca çalışarak girmeyi başardığı bu liselerden kayıt aldıkları için çok üzgün. Öğrenciler de bu geleneği olan, köklü okulların mezunları olamayacakları için mutsuz ama başka çareleri olmadığını düşündükleri için okul değiştirdiklerini söylüyorlar. Temel Lise’’ açan bazı dershane kurucuları, öğrencilere ve ailelere öyle bir tablo çiziyor ki, anne-babalar çocuklarının kayıtlarını, panik halinde bulundukları liselerden alıp bu okullara yaptırıyor. Hüseyin Avni Sözen, Kabataş, Haydarpaşa gibi yüksek puanlı liselerden bile dershaneden dönüşen liselere geçen öğrenci çok. Anne-babalar, çocuklarının yıllarca çalışarak girmeyi başardığı bu liselerden kayıt aldıkları için çok üzgün. Öğrenciler de bu geleneği olan, köklü okulların mezunları olamayacakları için mutsuz ama başka çareleri olmadığını düşündükleri için okul değiştirdiklerini söylüyorlar. |
|
Parası olan özel okula Çocuğu, Türkiye’nin en iyi Anadolu Liseleri’nden birinde 11. sınıfta öğrenim gören Caner Aydın anlatıyor: “Dersaneleri kapatmak temelde bakıldığında evet doğru, adaletsiz bir durumdu, eğitim eşitliğine, herkesin eğitim alma hakkının olması ilkesine aykırı idi. Ama nedenleri ortadan kaldırmadan, son halkayı kaldırırsan böyle bir karmaşa içine girilir. ‘Cemaate adam yetiştirmeme kaygısı’ gibi bir gerekçe ile çocuklar deney tahtasına çevrildi. Eğitimde eşitsizlik vardı, şimdi adı daha net konuldu: Paran varsa git özel okulda‘ dersane mantığıyla’ üniversiteye hazırlan. Ya da saati bilmem kaç liradan özel ders al. Paran yoksa dersleri boş geçen Anadolu Liseleri’nde, bomboş müfredatlı meslek liselerinde günlerini geçir.’’ |
En Çok Okunan Haberler
- Barış Atay’dan Özgür Özel'e sert yanıt
- Gaga Bulut'tan skandal pedofili yayını!
- Köyüne dönmek isteyene 5 gebe düve verilecek
- AYM o maddeyi iptal etti, tazminat yolu doğdu
- Rusya'dan, Bakan Fidan'ın Suriye açıklamalarına yanıt
- Bakan Yerlikaya'dan 'kayyum' açıklaması
- Cemal Enginyurt'tan, Soylu'ya büyük taş
- Kürsüde Erdoğan'a çok sert 'İsrail' tepkisi
- Araç satışında yeni dönem: 1 Ocak'ta başlıyor
- Sahte içkiden 17 kişi hayatını kaybetti