Denizli’nin Delikliçınar’ı

Beş yıldır Denizli’de yayımlanan Delikliçınar sayfalarında gençlere yer veriyor

Yayınlanma: 26.07.2019 - 20:52
Abone Ol google-news

Beş yıla yakın bir süredir Denizli’de çıkan Delikliçınar dergisinin yayın yönetmeni Özkan Fidan ile konuştuk. Ürünlerinizi [email protected]’a yollayabilirsiniz.
- Delikliçınar Dergisi’nin sıkı sıkıya bağlı olduğu ilkelerinden söz edebilir misiniz?
İlk ve daha sonraki sayılarımızda ara sıra yayınladığımız kimi ilkelerimizi şöyle sıralayabiliriz. Koruyucusu (sponsoru) yoktur, bağımsızdır. Düşünce olarak “Türk Rönesans’ı” adı da verilen Aydınlanma Devrimimizi yaratan Atatürk’e ve Cumhuriyete bağlıdır. Bilim ve akla uygun her tür yeniliğe açık, hurafeye ve gericiliğe kapalıdır. Bu temel ilkeyle yayımlanacak yazı, şiir, desen, resim ve fotoğraflarda sanatsal güzellik (estetik) kaygısının dışında ölçü ve konu kısıtlaması yoktur. Söze dayalı eserlerde güzel, duru, düzgün bir Türkçe, olmazsa olmazlarımızdandır.
- Yazına yeni başlayanlara “yaş haddi” göstermeden açtığınız sayfalarınız var. “Genç” kalem tutarlarla bağınız nasıl?
Delikliçınar Dergisi, sanatla uğraşan, fakat adını duyurma olanağı kısıtlı olan ya da bulunmayan kişilerin, gençlerin eserlerini yayımlamayı, onlara sayfalarında yer vermeyi de ilke edinmiştir. Önceleri, yeni başlayanların yayımlanmaya değer yazma denemeleri “Genç Kalemler” bölümündeki sayfalarda, belli bir olgunlukta ve güzellikteki yapıtlar ise diğer sayfalarda yer alıyordu. Amacımız, Delikliçınar Dergisi’ni yaşatacak, ileride de sahiplenip sürdürecek genç sanatçılar bulmak; kendilerini geliştirmelerinde onlara destek olmak. Sonraları, Genç Kalemler sayfalarımızı kaldırarak ayrım yapmadan yazıları yayımlamayı yeğledik. Yine de “Genç kalem tutarlar”la yeterli iletişimi kurabildiğimizi sanmıyoruz. Burada eksikliğin bizlerden kaynaklandığını da itiraf edelim.

‘Delikliçınar İmece Dostluğu’ desek…
Bilindiği gibi dergilerin belirli giderleri bulunuyor. Delikliçınar’ın giderlerinin bir bölümünü yayın kurulu olarak kendimiz karşılıyoruz. Yeterli ölçüde olmasa da sürdürümcülerimiz var. Yazar ve okurlarımız arasında da “Delikliçınar İmece Dostluğu” adını verdiğimiz bir köprü oluşturduk. Onlar da zaman zaman belirli miktarlarda akçalı katkıda bulunuyorlar. 5. yılımıza yaklaşıyoruz. Dergimizin ön ve arka kapakları genellikle özgündür. Sanatçı dostlarımız, kendilerinden istediğimiz kapak çalışmalarını hiçbir karşılık beklemeden yapmaktalar. Onlara, aracılığınızla teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Dergimizin içeriğinde yer alan eserler sahiplerine de bir ödeme yapmadığımızı belirtmeliyiz. Kimi sayılarımızı “özel gündem”le çıkarıyoruz. Örneğin 2018 Nisan/ 30. sayımızda, ülkemizin değişik kentlerinden katılımla, sadece çocuklara ve gençlere yer verdik. Onların resim ve şiirlerini yayımladık. 3 yaş ile 12 yaş arasındaki bu yavrularımıza, yaşlarına uygun hediye paketleri hazırladık. Paketlerin içeriği de çokça kitaplardı. Bir de sürpriz yaptık onlara: Delikliçınar Dergisi BAŞARI BELGESİ verdik. Yine, 2019 Mayıs/Haziran sayımızın konusu, 19 Mayıs 1919’un 100. yılı idi. Delikliçınar’ın yolculuğunu, zorlukları aşa aşa sürdürme çabası içindeyiz.

*** Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet Gazetesi’nin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler