Deniz Feneri Savcısı'ndan 17 Aralık yorumu

Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken görevden alınan savcılardan Abdulvahap Yaren, 17 Aralık operasyonu sonrası yargıya yönelik müdahalelerle ilgili Cumhuriyet’e dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Deniz Feneri Savcısı'ndan 17 Aralık yorumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2014 - 15:47

Almanya’da milyonlarca avro bağış yolsuzluğunu konu alan Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken görevden alınan savcılardan Abdulvahap Yaren, üç bakan ile çocuklarının adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yargı ile yürütme arasında yaşanan gerginliğe ilişkin, “Rüşvet ve yolsuzluğun üzerinin örtülmesi intibasını verecek davranışlardan uzak durmak lazım. Yoksa 75 milyonun yargıya olan güveni azalır, güçlünün yargısı haline gelir” dedi. Deniz Feneri soruşturması ile 17 Aralık operasyonu arasında benzerlik kuran Yaren, “Soruşturmanın savcının elinden alınması o soruşturmanın perdelendiği intibaını veriyor” dedi.

Şu an Ankara Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı olan Abdulvahap Yaren, 17 Aralık operasyonu sonrası savcının görevden alınması, polislerin yerlerinin değiştirmesi gibi gelişmeleri değerlendirirken uyarılarda bulundu. Rüşvet ve yolsuzluk gibi konuların soruşturulması sırasında buna tüm kurumların destek vermesi gerektiğini dile getiren Yaren, “Suça karışanların herhangi bir siyasi partiye mensup olması halinde rüşvet ve yolsuzluğun üzerinin örtülmesi intibasını verecek davranışlardan uzak durulması lazım. Bundan uzak durulmadığı, hele de yargıya müdahale şeklinde açıklamalar yapıldığı zaman 75 milyonun yargıya olan güveni azalır. Niye azalır? Çünkü yargı garibanlar hakkında ceza veriyor ama güçlülere karşı çaresiz algısı yaratır. Böyle olunca yargı güvenilmez bir yargı olur ve güçlünün yargısı haline gelir. Bunlar doğru şeyler değildir. Uzak durmak lazım bunlardan” dedi.

 

Siyaset kurallara uymalı

Yargıya güvenmenin dışında Türkiye’nin bir alternatifi olmadığını dile getiren Yaren, “Yargıya müdahale ülkeyi suç cenneti haline getirir. Türkiye’yi suç cenneti haline dönüştürürsek bir gün gelir bu herkesin ayağına dolaşır. Yargının içindekiler de kurallara uymak zorundu. Siyaset de kurallara uymak zorunda. Çünkü kuralları yargı koymuyor, sonuçta Meclis koyuyor” görüşünü kaydetti.

 

Hakimin talimatları idarenin kontrolünde..

Yaren, 17 Aralık operayonu sonrası polislerin görevlerinden alınmasını eleştirirken, adli kolluk teşkilatı kurulmasını önerdi. Dünyadaki gelişmiş ülkelerde adli kolluk teşkilatının kurulduğunu söyleyen Yaren, “Türkiye bu süreci gitmesi gerekirken bir bakıyorsunuz ki savcının ve hakimin verdiği talimatlar idarenin kontrolünden geçiyor. Adli kolluk yönetmeliği değişikliği Türkiye’nin sürekli geriye gittiğini gösteriyor” diye konuştu.

 

Soruşturma perdelendi

“Deniz Feneri soruşturmasında yaşadıklarınız sizde 17 Aralık operasyonda yolsuzluk ve rüşvet dosyasının kapatılacağı endişesini doğuruyor mu” sorusunu yanıtlayan savcı Yaren, “Gelişmeler onu gösteriyor. Soruşturmanın savcının elinden alınması o soruşturmanın perdelendiği intibaını veriyor. Böyle bir algı var” dedi.

 

‘Hırsızlar imparatoru’ demişti

Abdulvahap Yaren, Deniz Feneri soruşturmasından alınıp, evrakta sahtecilik iddiasıyla yargılandığı Yargıtay’daki duruşmalarda yaptığı açıklamalar ile gündeme gelmişti. Yaren, burada yargılanarken Deniz Feneri yolsuzluğuna ilişkin, “Bu insanlar ne yapmış? Zekat, fitre, sadaka paralarını hovardalıkta kullanmış, şirketlerine aktarmış, paraları kendine mal etmiş. Bunu dini inançları suistimal ederek yapmış” demişti. Diğer savcılar Nadi Türkaslan ve Mehmet Tamöz ile birlikte beraat eden Yaren, bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Deniz Feneri’nde büyük hırsızlık olayı yaşandı. Zekat hırsızları ise masum gösterildi. Bunu ancak organizasyonun başındaki hırsızlar imparatoru yapabilir. Halk arasında bir tabir vardır; ‘damda gezer, miyav der’ diye... Her şey ortada, isme gerek var mı” ifadelerini kullanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler