Demokratların Ortadoğu'ya bakışı
ABD’de başkanlık seçimleri öncesinde Iowa eyaletinde yapılan ilk önseçimlerde Demokrat Parti’nin iki adayı Clinton ve Sanders yarışı başa baş bitirdi. İki aday adayının dış politikadaki görüşlerini derledik.
ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için Iowa eyaletinde yapılan ilk önseçimlerde Demokrat Parti’nin iki güçlü aday adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders yarışı başa baş bitirdi. İki adayın dış politikadaki belli başlı konulardaki görüşlerini derledik:
‘İran’ı isteriz’
İran: Hem Clinton hem de Sanders, İran nükleer anlaşmasını destekliyor. Ama Clinton, İran’ın Suriye de dahil bölgedeki etkinliğinin sınırlandırılması gerektiğini savunuyor. Sanders ise “Suriye’de İran ordusunu memnuniyetle karşılarız” sözleri nedeniyle eleştiriliyor. Sanders’in olası adaylığı ve başkanlığının, İran için iyi bir haber olduğunu söylemek yanlış olmaz.
İsrail: Clinton, Obama yönetimine göre İsrail’e karşı daha cömert bir tavır sergiliyor. Ancak kamuoyuna açıklanan e-postaları İsrail’i bölgedeki sorunların kaynağında gördüğünü ve Filistin yanlısı bir tavır sergilediğini de gözler önüne serdi. Sanders ise “İsrail ve Mısır’a askeri yardımı keserim” ve “Netanyahu’dan hoşlanmıyorum” sözleriyle hatırlanıyor.
Suriye: Clinton Suriye’nin kuzeyinde bir uçuşa yasak bölge kurmaktan yana olduğunu uzun zamandır savunuyor. Clinton liderliğindeki ABD’nin Ortadoğu’da Başkan Barack Obama’ya göre daha pro aktif bir Amerikan dış politika profili izleyeceği neredeyse kesin gibi.
Sanders ise 2003’te Irak işgaline Kongre’de karşı çıkmış bir üye olarak kendisinin dış politikada yerinde kararlar veren bir isim olduğunu savunuyor. Esad’ın ve başka rejimlerin ABD tarafından değiştirilmesine karşı bir pozisyonda duruyor. “Bölge Kaddafi, Saddam ve Esad ile daha istikrarlı olurdu” diyor.
Türkiye: Başkanlık seçimi için kampanyalarda Türkiye bu yıl daima IŞİD bağlamında gündeme geldi. Ancak Sanders bu konuda dahi Türkiye ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Clinton’ın bir açık oturumdaki “Türkiye cihatçı teröristlere karşı yanımızda yer alıp almayacağına karar vermeli” sözleri ise hâlâ hatırlanıyor. Clinton’ın Demokrat Parti’nin başkan adayı olması, Erdoğan rejimi için birçok yönüyle Obama yönetiminin devamı olacaktır. Nihayetinde 2008-2012 yılları arasında Clinton ile çalışmış olan Erdoğan ve Davutoğlu halen Türkiye’de liderlik yapıyor.
PYD’ye destek
Clinton’ın seçim kampanyasında Avrupa-Rusya Politika Çalışma Grubu’nda olan Ali Çınar, “Hillary Clinton’un Türkiye ile ilişkileri hep yakın oldu. Ben açıkçası Başkan Obama’dan çok farklı bir strateji izleyeceğini düşünmüyorum. Sadece IŞİD konusunda daha agresif olarak Kürt gruplara destek vereceğini dile getirdi. PYD konusunda Ankara ile süren anlaşmazlık onun döneminde de devam eder” yorumunu yaptı. Clinton açık oturumlarda “Kürtleri daha çok silahlandırmak gerekiyor” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!
- Kılıçdaroğlu mahkemeye davet etti!