Davutoğlu fotoğraflarla gitti
Suriye rejiminin muhaliflere işkence yaptığını kanıtladığı öne sürülen belgeler, Cenevre-2’nin gündeminde.
Suriye’de çekilmiş işkence fotoğrafları, iç savaşa çözüm bulmak için bugün toplanacak olan Cenevre 2 kongresinde Türkiye’nin kozu olacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün yaklaşık 50 ülkenin dışişleri bakanı ile biraraya geleceği konferansın ilk ayağı olan Montrö’de fotoğrafları gündeme getirecek.
Cenevre-2 öncesi Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Cenevre 2 Konferansı öncesinde, rejimin gerçek yüzünün işkence fotoğraflarıyla bir kez daha ortaya çıktığını, maskelerinin düştüğünü belirterek, “Artık bu savaş suçu mu insanlık suçu mu her ne ise bunun belirlenmesi lazım. Elbette bunu hem Cenevre’de hem de diğer platformlarda gündeme getireceğiz” dedi.
Ankara ana masa için işaret bekliyor
İlk olarak bugün Montrö’de başlayacak ve Cenevre’de devam edecek Suriye’nin görüşüleceği konferansta asıl müzakereler Cenevre ayağında gerçekleşecek. Ancak Türkiye’nin bu masada yer alıp almayacağı hala belli değil. İlk etapta 30 kadar ülkeye davet yapılmıştı. Son anda listeye dahil edilenler arasında İran da yer almıştı. Ancak İran, Haziran 2012 tarihinde toplanan Cenevre-1 konferansını tanımayınca ABD davete karşı çıkmıştı.bu davet sürecinde etkili olması bekleniyor. İlk etapta planlanan Suriye muhalefeti ve rejim adına 9’ar kişilik heyetlerin Brahimi ile aynı masaya oturmasıydı.
Konferanstan neler bekleniyor?
Ankara konferanstan, “Geçiş yönetiminin belirlenmesi, muhalefet ve rejim yanlılarından oluşacak geçiş yönetiminin kısa süre içerisinde ülkeyi istikrara kavuşturması için adımlar atması” sonucunu bekliyor. Bu çerçevede Ankara, “mahkumların serbest bırakılmasını, insani yardımın ulaştırılmasını, seçim öncesinde mültecilere geri dönüş olanağı sağlanmasını, ağır silah kullanımına son verilmesini, sivil bölgelerden askeri birliklerin çekilmesini ve uzun vadede seçimlerin yapılarak yeni yönetimin belirlenmesini” bekliyor. Ancak diplomatik kaynaklar, son ana kadar Suriye yönetiminden gelen açıklamaların çelişkili olduğunu vurgulayarak, somut bir adım umudu taşımıyor.
Muhalefet destekçileri ‘terör’ denilmesini istemiyor
Konferansın ilk gününde karar veya bir deklarasyon çıkması beklenmiyor. Muhalefeti destekleyenlerin hedefi Cenevre 1 çerçevesindeki asıl görüşmelerin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un özel temsilcisi Lakdar Brahimi’nin başkanlığında yapılması. Bu çerçevede Türk diplomatların da masada yer almasalar bile Cenevre’ye gideceği öğrenildi. Suriye muhalefetini destekleyen grup rejimin terör iddialarını gündeme getirmesine ve görüşme sürecinin açık uçlu olmasına karşı çıkma kararı aldı.
Fotoğraflarla ilgili ‘asker Türkiye’de’ iddiası
Katar finansörlü İngiliz bir hukuk firması, Suriye ordusundan kaçan subayın çektiği fotoğrafları montajsız olarak yayınladı ve Suriye’de rejim tarafından yapılan işkenceyi gözler önüne serdi. “Sezar” kod adlı askerin taşıdığı bu fotoğraflar tüm dünyada büyük tepki çekti. Sezar kod adlı askerin Türkiye’de olduğu öne sürüldü. Yayınlanan fotoğrafları 3 ay öncesinden gördüğünü söyleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Genel Sekreteri Bader Jamous, bu iddiaları reddetmedi ve sadece Türkiye’de olup olmadığı konusunda konuşamayacağını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Cüneyt Özdemir'den teğmen Ebru Eroğlu'na iş teklifi
- Mustafa Kemal’in askerleriyiz!
- İşte en yüksek faiz veren bankalar...
- Enes'in cezaevi konuşmaları ortaya çıktı
- Nevzat Bahtiyar'ın oğlu ilk kez konuştu
- İmamoğlu'ndan Bakan Tunç'a sert yanıt
- 'Bedeli çok ama çok ağır olur'
- DP'de deprem: İstifa ettiler
- Cemal Enginyurt'tan Cumhuriyet'e ilk açıklama!
- Tutuklu hemşire: İlaçlar ziyan olmasın diye satıyorduk