Darbeciye askeri yardım

2012’de Burkina Faso’ya Büyükelçilik açarak diplomatik ilişkileri en üst seviyeye taşıyan Türkiye, askeri yardım yaptığı ordunun yönetime el koyması karşısında sessiz.

Darbeciye askeri yardım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.11.2014 - 04:00

İç politikada her daim “darbe” paranoyasını dilinden düşürmeyen AKP Hükümeti’nin, son olarak Burkina Faso’da hükümeti deviren ordu güçlerine “askeri yardım” yaptığı ortaya çıktı. Daha önce ise Müslüman Kardeşleri iktidardan indiren Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Halil el Sisi, bu girişiminden çok kısa bir süre önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile bizzat görüşmüş ve savunma sanayi alanında 2 milyar dolarlık ihracat kredisini kapmıştı. 2012 yılında Burkina Faso’da Büyükelçilik açan Türk Dışişleri Bakanlığı, ordunun yönetime el koyması karşısında ise “sessiz” kalmayı tercih etti.

Türkiye’nin “Dış Askeri Yardım Yapılan Dost ve Müttefik Ülkeler” listesinde yer alan Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’daki olayların fitili, 27 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Blaise Compaore’nin 2015’te yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasını sağlayacak anayasa değişikliğinin parlamentoya sunulması ile ateşlendi. Parlamento bu değişikliği görüşmek üzere toplanacakken protesto gösterileri başladı. Olayların tırmanması üzerine ordu bu ülkede yönetime el koydu. Ay başında gerçekleşen bu olaylar öncesinde ise Türkiye’nin Burkina Faso Silahlı Kuvvetleri’ne askeri yardım yaptığı ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında verdiğe bilgiye göre, Türkiye’nin askeri yardım yaptığı ülkeler listesi şöyle:

“Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna - Hersek, Burkina Faso, Gambiya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgısiztan, Kosova, Libya, Makedonya, Moğolistan, Moritanya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Somali, Tacikistan, Türkmenistan.”

Dışişleri tepkisiz kaldı

31 Ekim’de Burkina Faso’da gerçekleşen olaylar karşısında Türk Dışişleri, net bir tavır takınmadı. Ordunun yönetime el koymasından sonra Dışişleri Bakanlığı, tarafları itidalli davranmaya davet ederek, sadece şu açıklamayı yaptı:

“Burkina Faso’da son günlerde yaşanmakta olan, can ve mal kaybına da yol açan şiddet eylemlerini endişeyle izliyoruz. Burkina Faso makamlarının sivil halkın güvenliğinin sağlanması yönünde her türlü tedbiri alması ve tüm tarafların mevcut siyasi anlaşmazlıkları şiddetten kaçınarak ve itidalli hareket ederek çözüme kavuşturmaları önem taşımaktadır. Türkiye, Burkina Faso’da güvenlik, kamu düzeni ve sükûnetin bir an önce sağlanarak, ülkedeki siyasi krize, tüm kesimlerin katılımıyla diyalog ve uzlaşı temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekte ve bu doğrultudaki bölgesel ve uluslararası çabaları desteklemektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon