ÇYDD'den müftü nikahına sert tepki: Tarih affetmeyecektir

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine sert tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada, "15 yaşında evlendirilen kadınlarımızı Medeni Kanun’un güvencesinden yoksun bırakanları, tarih affetmeyecektir" denildi.

ÇYDD'den müftü nikahına sert tepki: Tarih affetmeyecektir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.10.2017 - 22:36

İl ve ilçe müftülerine evlendirme yetkisi de veren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden müftülerin nikah kıyma yetkisi almasına ilişkin sert bir açıklama geldi. Laik bir ülkeden böyle bir yetkinin din adamlarına verilemeyeceği ifade edilirken,  yetkinin Atatürk İlke ve İnkılaplarına aykırı olduğunun altı çizildi.

"Hangi ihtiyaç böyle bir değişikliği neden oldu?"

Dernek, hükümetin hangi ihtiyaç doğrultusunda böyle bir değişiklik yapıldığı sorusuna cevap veremediğini söylerken,  "Medeni Kanun, Türkiye’de Kadın Hakları Devriminin en önemli halkasıdır. 1926’dan beri toplum yaşamına giren yüz akımız, vazgeçemeyeceğimiz bir yasadır. Evlenme akdine dini bir nitelik tanıyarak müftülüklere böyle bir yetkinin verilmesi, zamanla evlenmenin sonuçlarına, boşanmaya da aynı niteliği tanımanın yolunu açacaktır. Laik bir ülkede din adamlarına böyle bir yetki verilemez" dedi.

"Laiklik kurallarını benimseyerek hatasız uygulanması güçtür"

"Dini esaslara göre görev yapma bilgi ve kültürüyle yetişen din adamlarının evlenmenin şartlarına ilişkin laik kuralları benimseyerek hatasız uygulamaları oldukça güçtür, sorunlar yaratabilir. Örneğin bir imamın, evlenme yaşı tartışmalı olan bir kız çocuğunu evlendirmesi ya da aslında evli birine ikinci evlilik yaptırması, yanlışlıkla bile olsa ciddi toplumsal ve bireysel sorunlar doğuracaktır. Bu nedenle Anayasa’nın 174/4. Maddesi, dini olmayan resmi makamlar önünde evlenme mecburiyetini düzenleyen Medeni Kanun hükmünü “İnkılap Kanunu” olarak nitelemiş ve Anayasa değerinde kabul etmiştir."

"Dini ve laik nikah ayrımı doğurur"

"Din adamlarına verilen evlendirme yetkisi dini nikâh ve laik nikâh ayrımını yaratacaktır, bu nedenle de kabul edilemez."Türkiye’de Cumhuriyetle kurulmuş olan hukuk birliği, bu yasa ile büyük bir yara alacak, her dini inanç sahibinin kendi dini inancına göre evlenmesi yolunu açacaktır."

"Atatürk'ün laik hukuk devrimine aykırıdır"

Yapılan açıklamada sonuç olarak, verilen yetkinin Atatürk'ün laik hukuk devrimine aykırı olduğu savunularak, "Türk Medeni Kanunu’na ve kadın haklarına aykırı olduğu gibi Medeni Kanun’u yasal olarak koruyan Anayasa’ya da aykırıdır" denildi.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler