Çok çalış az kazan
OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki bir çalışan çok çalışıyor ancak daha az kazanıyor.
Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında en uzun çalışma süresine sahip 11. ülke iken, saat başına elde edilen gelirde Meksika, Şili, Yunanistan ve Letonya’nın ardından en düşük 5. ülke konumunda. Araştırmaya göre, Türkiye’de bir kişinin çalıştığı her bir saat için üretilen toplam milli gelirden aldığı pay satın alma gücü paritesi ile eşitlendiğinde 13.54 dolar iken Lüksemburg’daki çalışan milli gelirden her saat için 68.35; Norveç’teki 41.69; İsviçre’deki 40.09 dolar pay alıyor.
Araştırmaya göre Türkiye’de 13.54 dolar olan 1 saatlik çalışmanın karşılığı 23.86 dolar olan OECD ortalamasının çok altında kalıyor. Başka bir ifade ile OECD ülkelerinde çalışanlar Türkiye’ye göre ortalama 1.76 kat daha fazla kazanıyor. Aradaki bu fark, Finlandiya ile kıyaslandığında 1.94; Fransa ile 2.08; ABD ile 2.39; Hollanda ve Almanya ile 2.65; Lüksemburg’la kıyaslandığında ise 5 kata kadar ulaşıyor. Türkiye’de çalışan bir kişi Lüksemburg’daki bir çalışandan 5 kat fazla çalışırsa ancak onun kadar gelir elde edebiliyor.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye’deki çalışma hayatının içler acısı halinin bu araştırmayla bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti. Koncuk, “Araştırmaya dahil edilen 35 OECD ülkesi içinde en uzun çalışma süresine sahip 11. ülke iken, bu kadar uzun çalışıp en az gelir elde eden 5. ülke konumunda olmamız içinde bulunduğumuz açmazı özetlemektedir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!
- Yetki kısıtlayan teklif komisyondan geçti