Çocuk hâkimler!
Avukatlık mesleğinin “tehlike” altında olduğunu söyleyen Durakoğlu, uyarıların ciddiye alınmadığını anlattı. Durakoğlu, “Gençleri suçlamamak lazım. 2024 yılında Türkiye’de 220 bin civarında avukat olacak. Bu pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor” dedi.
Türkiye’de neredeyse bütün illere hukuk fakültesinin açılmasıyla beraber mezun sayısı artarken hızlı büyümeye bağlı olarak nitelikli avukat sayısı azalıyor.
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukatlık mesleğinde “obez büyüme” olduğunu belirterek “İstanbul Barosu’na son bir yıl içerisinde 4 bin 400 kayıt oldu. Bu çok müthiş bir rakam. Aklın alacağı bir rakam değil. Bunun ciddi bir telike olarak görülmüyor olması çok ciddi bir başka handikapı oluşturuyor” dedi.
Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği rapor, Türkiye’de avukat sayısının son 10 yılda ikiye katlandığını ortaya koydu. Türkiye’deki avukat sayısı 1 Temmuz 2019 itibarıyla 146 bin 950’ye ulaştı. Barolara kayıtlı 2017 yılında yüz bini geçen avukat sayısı 2018 yılı sonu itibarıyla 116 bin 779’a yükseldi. 79 baroya kayıtlı avukat sayısı 29 bin 798 artış gösterdi.
Adalet Bakanlığı’nın raporunu ve yargının en önemli ayağı olan avukatlık mesleğindeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, mesleğin çok büyük bir tehlike altında olduğunu belirtti. “Sorumsuzca” çok fazla hukuk fakültesinin açıldığına dikkat çeken Durakoğlu, yaptıkları uyarıların ciddiye alınmadığını anlattı. Durakoğlu, “Bugün bildiğimiz kadarıyla mezun veren 84 okul fakültesi var. Ama açılmış olan hukuk fakültelerinin sayısı 100’ü de geçti. Dolayısıyla anlaşılacağı gibi bu süreç bir süre devam edecek. Dünyanın her yerinde avukatlık mesleği ile ilgili en önemli unsurun nitelik olduğu konuşuluyor. Bizim açımızdan önemli olan mesleği kaliteli kılabilmektir. Bunu yapabilmenin en temel koşullarından birisi de hiç kuşkusuz eğitimden başlıyor. Bu niteliğini bu kadar çok avukatlıkta, hâkimlikte, savcılıkta da bu kadar çok altında yatan temel neden yetersiz fakültelerden gelen ve bu ünvanı kazanan kişilerden oluşuyor. Burada özellikle mezun olan gençleri suçlamamak lazım. Burada önemli olan şey siyasi iktidarıyla, muhalefetiyle, YÖK’le, talepte bulunan insanlarla şehirlerinde fakülte açılması isteğinde bulunmasından kaynaklı bir tablo var. Bu sebeple şu an çok ciddi çocuk hakimler sorunu yaşıyoruz” diye konuştu.
‘SINAV İÇİN 2024 ÇOK GEÇ’
Mesleğe yönelik konulan sınavın 2024’te yapılacağını belirten Durakoğlu, sınavın sayının azaltılmasına yönelik yapılmasının çok ahlaki olmayacağını söyledi. Sınavın nitelikli insanların mesleğe kabulünü sağlayacaksa anlamlı olacağını dile getiren Durakoğlu, “Yoksa hâkimlikte, savcılıkta sınav yapılıyor. Sınava tılsımlı çözüm olarak bakmamak lazım. Hâkimlikte, savcılıkta neyi ne kadar sağlıyorsa avukatlıkta da onu sağlayacaktır. Burada önemli olan nokta nitelik kazandırıp kazandırmayacağıdır. Bir diğer nokta da bunun başlangıç noktasının 2024 olmasıdır. Bu sınavın yapılacağı tarihe kadar Türkiye’de 220 bin civarında avukat olacak. Bu artık pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor. Dolayısıyla böyle bir tehlike söz konusu. Bu olumsuz tabloyu kabul etmek lazım” ifadelerini kullandı.
İstanbul Barosu’nda geleceğin avukatlarına yönelik İngilizce eğitimleri yapmaya başladıklarını anlatan Durakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Mesleki eğitimleri artırdık. İstanbul Barosu’na son bir yıl içerisinde 4 bin 400 kayıt oldu. Bu çok müthiş bir rakam. Aklın alacağı bir rakam değil. Endüstri 4.0 yapay zekâ gibi gerçeklikler bizi başka yere doğru sürükleyecek. Sorunların tılsımlı çözümü kalite.”
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Adnan Menderes yıktırmıştı...