Cloclo’nun yolu

Fransız pop müziğinin yıldızı, şarkıcı, besteci, şovmen Claude François, ülkesinde ilk kez kendi markasını yaratan, müzik şirketini kuran, siyahileri televizyona çıkaran sıradışı bir sanatçıdır.

Yayınlanma: 20.02.2014 - 23:15
Abone Ol google-news

Ünlü şarkıcının Mısır’daki doğumundan(1939) Fransa’da yaşamını trajik bir kaza sonucu yitirmesine(1978) dek vurgulayan biyografik dram sanatçının ayrıntılı bir portresini başarıyla aktarıyor. Süveyş Krizi (1956) çıkınca ailesiyle birlikte Monaco’ya gelen Claude burada ilk kez müzikle profesyonel olarak tanışır.

Yoksul düşen ailesini geçindirmek için baterist olarak çalışmaya başlar. Claude’un bankacı olmasını isteyen babası onu evden kovar. Frank Sinatra’ya büyük hayranlık duyan Claude 1960’ta Saint Tropez’de çalışmaya başlar. 22 yaşında ünlü Philips’e plak yapmaya girişir, Fransız–Arap karışımı twist yapmayı dener ama ilk bestesi Le Nabout Twist tutmaz. Gilbert Bécaud, Johnny Hallyday, Sylvie Vartan gibi Fransa’nın en büyük yıldızı olmak istiyordur. Ayrıntıcıdır, titizdir, çalışkandır, ünlü konser salonu Olympia’da konser vermeyi başarır (1964). O artık Cloclo’dur, gençlerin taptığı bir ilahtır.

Frank Sinatra onun Comme d’habitude parçasını İngilizceye uyarlar (1968),I did it my way tüm dünyada hit olur, bu Claude’u çok duygulandırır. Mayıs 1968’ten sonra Fransa değişmiştir, Claude bu değişime de ayak uydurur. Büyük planları sürüp gider, Fleche Plakçılık adlı kendi şirketini kurar. Sürekli kariyerini düşünmekten ailesini göz ardı eder. Kendi markasını yaratır, erkek dergisi, parfüm çıkarır, herşeyi, herkesi denetler. İngiltere’yi ABD için bir atlama tahtası olarak gören Claude , Londra’da Albert Hall konser salonunda muhteşem bir konser verir (1978). Elektirik çarpmasından ötürü yaşamını yitiren Claude François, sesi, şarkıları, şovları, danslarıyla insanları büyülemeyi sürdürüyor. Comme d’habitude’ün İngilizce uyarlaması My Way dünyanın en ünlü şarkısıdır. Filmin Özel Bölümler’inde dans provaları, fragman, yapım evresi yer alıyor.

My Way (Benim Yolum) Yönetmen: Florent–Emilio Siri Oyuncular: Jérémie Renier, Monica Scattini, Sabrine Seyvecou, Ana Girardot, Joséphine Japy,
Maud Jurez, Marc Barbé, Benoit Magimel / 2012, 143 dakika, As Sanat.

Format: Dvd.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler